Оперативними співробітниками фіскальної служби Вінниччини ініційовано проведення перевірок шести суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж горіхів волоських за кордон. Фіскали обґрунтовано підозрюють експортерів в умисному неповерненні валютної виручки та несплаті у зв’язку з цим податків. Більше того, відносно двох експортерів горіхів уже встановлено факт неповернення ними виручки від реалізації горіхів загальною вартістю близько 1 мільйона доларів США. За результатами перевірок пеня за порушення закону може сягати 5 млн. грн.

Прямі збитки для бюджету країни від тіньової діяльності експортерів горіхів волоських лише на території Вінницької області вимірюється десятками мільйонів гривень. Саме тому виведенню «горіхового» бізнесу з «тіні» приділяється особлива увага. Так, проводяться документальні перевірки підприємств-експортерів щодо дотримання ними вимог законодавства. За результатами однієї з них експортеру донараховано близько 500 тис. грн. за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності. У діях підприємців вбачаються й ознаки кримінальних правопорушень: у нинішньому році розпочато 4 кримінальні провадження за фактами фіктивного підприємництва та підроблення документів. В рамках слідчо-оперативних заходів по кримінальних провадженнях вилучено товару – горіхів волоських на загальну суму близько 7 млн. грн.

Головною метою ініційованих заходів є відшкодування завданих збитків та повна детінізація ринку експорту горіхів волоських. 



Переглядів: 4428
Поширень: 0