Вже більше тижня у полоні у Слов\'янську перебуває вінницький журналіст Сергій Лефтер. Він тривалий час готував репортажі зі Сходу України для фонду "Відкритий діалог", аж поки не став заручником сепаратистів.

Останнє повідомлення Сергія у Фейсбуці стосується наруги над українською символікою у Слов\'янську. «Зелені чоловічки" 10 хвилин тому вчинили наругу над гербом України. Залізними палицями збили з будівлі Слов\'янської міськради», - написав він 15 квітня. Відтоді - тиша...

24-річний журналіст, випускник Інституту філології та журналістики Вінницького педуніверситету Сергій Лефтер поїхав висвітлювати події у Харкові, потім у Донецьку. Востаннє виходив на зв\'язок зі Слов\'янська. Аж поки друзі не отримали повідомлення, що він у полоні сепаратистів.

Вінницького журналіста полонили сепаратисти у Слов’янську

За деякими повідомленнями, Сергія Лефтера тримають у підвалі тамтешнього СБУ.
- Лефтера звинувачують у причетності до "Правого сектору" й шпигунстві, - продовжує товариш вінничанина Андрій Гуменчук. - Є неперевірена інформація, що в полоні перебуває група журналістів, але Сергій, наскільки я зрозумів, окремо. 16 числа він був живий, здоровий, не побитий. Його навіть годували. Але хвилююсь, що будь-яке загострення у місті, наприклад антитерористична операція, може відбитися на ставленні до заручників. Вимог не ставлять, діалог відсутній.

Представники медіа і громадськості оприлюднили звернення щодо ситуації з викраденням Сергія Лефтера, в якому просять відреагувати на випадок та заперечують причетність журналіста до шпигунства. «Це провокація і прямий доказ  тиску на незалежних журналістів у східних регіонах України», - називають вони у зверненні дії сепаратистів по відношенню до ЗМІ.

На Донбасі склалася кричуща ситуація з безпекою журналістів, цитує представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович видання Deutsche Welle. За її словами, напади на представників ЗМІ на Донбасі є ознаками наступу на демократію, а також заслуговують пильної уваги правоохоронних структур.

Представник ОБСЄ закликала знайти винних у нападі на журналістів Громадського ТБ, Lenta.ru, викрадення редактора Gorlovka.ua. Крім того, вона нагадала про погроми в офісах сайту Gorlovka.ua і газети "Кримінальний експрес", а також підпал авто Першого міського телеканалу в Одесі. У Донецьку схожа доля спіткала машину головного редактора сайту "Новини Донбасу" Олексія Мацуки.

Вінницького журналіста полонили сепаратисти у Слов’янську

Тим часом відділ зв\'язків із ГУ МВС України в Донецькій області заявляє, що місцеві правоохоронці не виявили свідків, які підтверджують факти викрадення журналістів у Слов\'янську, також немає і відомостей про перебування цих журналістів у місті.

«20 і 21 квітня в ЗМІ з\'явилася інформація про те, що в Слов\'янську прихильники так званої Донецької народної республіки викрали п\'ятьох журналістів: українських репортерів Ірму Крат та Сергія Лефтера, італійських - Поля Гого і Коссімо Аттанасіо, а також їх білоруського колегу Дмитра Галко, - читаємо в заяві донецьких міліціонерів. - Різні джерела повідомляють, що у викрадених відібрали гроші, документи, фототехніку і силою утримують їх у полоні. Інформація про факти викрадення внесена в журнал єдиного обліку звернень та заяв громадян ГУМВС України в Донецькій області. Проводиться перевірка».

- Це означає, що МВС спускає ситуацію на гальмах і прикидується шлангом, - переконаний Андрій Гуменчук. - Днями кількох журналістів там звільнили. Серед них білоруса Дмитра Галко і росіянина Олега Сухова. Так от, Олег бачив нашого Сергія. На жаль, ще тоді, 15 квітня... 



Переглядів: 4867
Поширень: 0