Черговою жертвою шахрая став 44-річний вінничанин. Він переказав 5 200 гривень на рахунок зловмисника, який по мобільному надавав поради у користуванні банкоматом.

На одному з Інтернет-сайтів вінничанин розмістив оголошення про продаж ікони. Згодом зателефонував покупець, який мав розрахуватися за товар безготівковим платежем – переказати кошти на банківську платіжну картку.

У домовлений час, коли вінничанин підійшов до банкомату, щоб перевірити чи надійшли гроші, йому зателефонував покупець та пояснив, що для нарахування коштів потрібно ввести код 5200. Не розібравшись, довірливий чоловік натиснув ці цифри і, таким чином, зі своєї картки перерахував зловмиснику 5 200 гривень. Коли вінничанин зрозумів, що його обдурили, звернувся до міліції.

Слідчим відділом відкрито кримінальне провадження відповідно ч. 1 ст. 190 КК України (шахрайство). За таке правопорушення передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.
Міліція звертається до громадян бути обачними. Ніколи не називайте незнайомцям свої особисті дані, номера карткових рахунків та пін-код. Не здійснюйте платіжні операції, які Вам не зрозумілі, не дійти за інструкціями незнайомих осіб, які намагаються в цьому допомогти. У таких випадках шахраї діють наступним чином: спочатку називають номер рахунка самої ж жертви. Як правило, власники платіжних карток знають на пам’ять реквізитів своїх карток, тому не помічають махінації. Далі злочинець називає суму переказу, а потім номер своєї картки. Таким чином, неуважна жертва вважає, що отримує кошти, а, насправді, відправляє свої кошти шахраям.



Переглядів: 3892
Поширень: 0