До Вінниці приїхали представники громадських організацій з різних куточків України, аби перейняти досвід нашого міста в його адаптації до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями. Вони відзначили роботу спеціальної служби перевезень для людей на візках, ліфти у школах, роботу ГО «Гармонія» та налагоджений зв'язок громади та міської влади. Гості зазначали, що побачене надихає їх на активну роботу в цьому напрямку у своїх містах.

З понеділка у Вінниці перебуває делегація з різних міст України, яка знайомиться з інклюзивними проектами, втіленими у місті. Її учасники побували у школі №6, де облаштовано ліфт, завдяки якому діти з інвалідністю можуть пересуватися по школі. А також – у амбулаторії сімейної медицини №5, де є підйомник, у Прозорому офісі тощо.

Сьогодні у міській раді відбувся круглий стіл «Будуємо місто рівних можливостей» за участі гостей. Представники міської ради, благодійних фондів, громадських організацій Вінниці та ГО «Гармонія» ділитись з учасниками програми напрацюваннями в сфері налагодження взаємодії між владою, громадою і бізнесом задля формування інклюзивного суспільства.

«До нас приїхали представники з Луганської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької областей. Серед них є як громадські діячі, так і представники органів місцевого самоврядування. Ми не лише демонстрували їм втілені проекти, а й ділилися досвідом співпраці громадських організацій та влади, що їх приємно вразило, адже для них влада, це щось недоступне. Вони побачили, що у Вінниці дійсно враховуються потреби людей з інвалідністю, що ми працюємо згідно з Стратегією розвитку міста. Учасники навчального візиту зазначали, що ніби потрапили в іншу країну. Так, у нас є ще над чим працювати, але ми постійно рухаємо в цьому напрямку. І я впевнена, що побачене у Вінниці стимулюватиме людей працювати над розвитком цього напрямку у себе», – каже голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Учасники навчального візиту ділилися враженнями від побаченого. «Мені дуже сподобалося, як у Вінниці розвивається інклюзія. Особливо вразив чудовий взаємозв’язок з міською владою. Ми також хочемо мати такі відносини, але поки що вони у нас на початковому етапі. Ця поїздка дала нам «друге дихання», ми готові розвиватися. Дуже сподобалося соціальне таксі та соціальний супровід. Цікава й робота по реалізації грантів», – каже представник Нікопольської спортивно-оздоровчої організації інвалідів «Аква» Дніпропетровської області Олена Сєрова.

Голова представництва конфедерації громадських організацій України у Запорізькій області Микола Насад зазначив, що у Вінниці є що перейняти у сфері інклюзій. «Були у школі №6, де облаштований ліфт для людей з обмеженими фізичними можливостями. Дуже добре, що створено умови для навчання у загальноосвітній школі для дітей з особливостями. Також сподобалися ваші Прозорі офіси та процес надання адміністративних послуг», – зазначив Микола Насад.

Виконуючий обов’язки начальника відділу містобудування та архітектури Попаснянської районної державної організації Тимофій Нечипоренко зазначив, що йому дуже сподобалася робота ГО «Гармонія». «Нам також потрібно створити таку дієву організацію», – сказав Тимофій Нечипоренко.

«Те що ви бачите зараз у місті – це результат більш як десятирічної роботи міської влади та громадськості по реалізації інклюзивного курсу, який було обрано ще у 2006 році. Тоді ми почали активно переймати досвід закордоном. У нас постійні контакти з зарубіжними партнерами, наприклад, містами Кельце (Польща), Бірмінгем (США) тощо. Також вивчали досвід в Україні. Щодо реалізації стратегії «Вінниця: 2020», то один з її пріоритетів є формування сильної громади. Люди, які мають певні проблеми зі здоров’ям, повинні мати рівні можливості в доступі до міської інфраструктури, освіти, медицини і будь-яких процесів, які проходять в межах міста. Так, у нас в місті створена спеціальна служба перевезень для людей на візках. Ми побудували ліфти у двох школах міста, завдяки чому школярі з обмеженими фізичними можливостями можуть навчатися з іншими дітками. У 2015 році ми побудували підйомник у новій амбулаторії сімейної медицини, що по Першому провулку українському. Але головне – змінити психологію людей, вони повинні сприймати людей на візках як частину суспільства, рівних собі в усіх відношеннях», – зазначив заступник міського голови Андрій Рева.

Довідка

Навчальний візит відбувся в рамках навчальної програми «Місто рівних можливостей: як залучити людей з інвалідністю до процесів розвитку громади під час реформування». Вона реалізується у Вінниці у партнерстві з ГО «Гармонія» в рамках проекту «Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення» за фінансової підтримки Уряду Великої Британії.



Переглядів: 3178
Поширень: 0