У минулому році більш ніж в два рази зросла сума коштів з міського бюджету, яка була направлена направлена на капремонт багатоповерхівок на умовах співфінансування з мешканцями. Так, у 2015 році мешканці зібрали на ці цілі 2,7 млн грн, відповідно, збільшилися й кошти, виділені з міського бюджету, а це – 29,8 млн грн. Результатом став капітальний ремонт покрівель у 28 будинках, заміна віконних блоків у 65 багатоповерхівках, ремонт фасаду з частковим утепленням на 15 будинках тощо. Про це, зокрема, йшлося під час чергового засідання виконкому 11 лютого.

Мешканці Вінниці з кожним роком все активніше беруть участь у співфінансуванні капремонтів своїх багатоповерхівок. Вінничани усвідомлюють, що їхні будинки є їхньою спільною власністю, адже більшість квартир приватизовані. Тому постійно збільшується кількість людей, які мають бажання скористатись можливістю відремонтувати за програмою співфінансування робіт зношені покрівлі, фасади будинків, панельні стики, внутрішньобудинкові мережі тощо.

Так, у 2009 році вперше на капітальні ремонти у своїх багатоповерхівках вінничани зібрали 25 тисяч гривень. У наступному році ця цифра сягнула 493 тисячі гривень, а в 2011 зросла ще у двічі і склала 931 тисячу гривень. У 2013 році кількість зібраних коштів мешканцями багатоповерхівок досягла 1,207 млн грн. У 2014 році люди зібрали 1,4 млн грн.

«У 2015 році жителі вінницьких багатоповерхівок зібрали 2 мільйони 693 тисяч гривень на капремонт будинків на умовах співфінансування. Міська влада виділила 29,8 млн грн, що на 15,9 мільйонів більше ніж у минулому році. Завдяки поєднанню цих коштів, у 2015 році було проведено капітальний ремонт м’яких покрівель на 9 будинках, та шиферних – на 19. Ремонт зовнішніх міжпанельних стиків було проведено у 18 будинках, внутрішньобудинкових інженерних мереж – у 54 багатоповерхівках», – розповів в.о. директора департаменту житлового господарства міської ради Олег Лаврік.

Крім того, на умовах співфінансування проводився ремонт систем електрозабезпечення у 42 житлових будинках зі встановленням акустичних вимикачів. Ці вимикачі оснащені датчиками руху, які автоматично вмикають та вимикають світло у під’їзді, що дозволяє заощаджувати електроенергію. Було замінено віконні блоки у 65 будинках, проведено ремонт фасаду з частковим утепленням ще на 15.



Переглядів: 2715
Поширень: 0