14 жовтня у Вінниці до 100-річчя Української Революції урочисто відкрили пам’ятник українському державному і військовому діячу Симону Петлюрі. Це перша в Україні повноцінна скульптурна композиція цій видатній постаті. Пам’ятник встановлений на подвір’ї історичної будівлі за адресою вул. С. Петлюри, 15, де нині знаходиться обласне радіо, і в подальшому він стане частиною історичного комплексу – Музею Тимчасової Столиці. Композиційно Головний Отаман військ УНР і Голова Директорії Симон Петлюра сидить на лавці, тримаючи у руках карту України.

У День Захисника України у місті проходить ІІ Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – Столиця УНР», присвячений 100-річчю Української Революції. У рамках фестивалю відбулось відкриття пам’ятника Головному Отаману Військ та Флоту УНР, Голові Директорії Симону Васильовичу Петлюрі. Ініціатором його встановлення є міська Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки. Цю ініціативу підтримала муніципальна влада та соціально відповідальний бізнес. Пам’ятник Симону Петлюрі у Вінниці став першою повноцінною скульптурною композицією Головному Отаману УНР в Україні (лише у Рівному є погруддя Петлюри, встановлене 2001-го року).

У Вінниці відкрили перший в Україні повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

«Коли ми озираємось на наше історичне минуле, ми часто робимо одну і ту ж помилку – намагаємось вкласти у голови наших попередників наші уявлення, оцінювати їхні дії, виходячи з того досвіду, який здобули ми. Коли ми говоримо про певний етап нашої історії, ми повинні усвідомлювати, яким тоді було українське суспільство. Звичайно, Симон Петлюра був видатним українським громадським і державним діячем, але якщо подивитись на його професійний досвід, то він не закінчував військових академій, не був кадровим військовим, а йому довелось з «нуля» створювати армію і вести її в бій. Симону Петлюрі довелось фактично очолювати державу і вирішувати ті завдання, які постали перед ним. Якщо оцінювати об’єктивно, задача з такими умовами тоді навряд чи мала б позитивне вирішення. І тому є певна закономірність в тому, що Україна тоді програла. Сьогодні ми вшановуємо постать, яка мала тверді переконання, дотримувалась їх все життя і до останнього залишалась їм вірною. Крім того, Петлюра і українці загалом здобули великі перемоги, які нам допомагають і сьогодні. Був створений образ твердого борця - петлюрівця, який знає чого прагне. Найкращим підтвердженням є ставлення до цього імені ворогів України. Це велике щастя жити в місті, яке не забуває своє минуле, працює над своєю історією і повертає своїх героїв», – говорить представник міської Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, директор державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

 У Вінниці відкрили перший в Україні повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

«Сьогодні символічний день для того, щоб ми згадали нашу історію. Дуже важливо, щоб люди знали історичну правду, а не ту історіографію, яку нам насаджували протягом 70 років за радянської влади, і яку сьогодні насаджує наш північний сусід: чия королева Анна Ярославівна, ким були петлюрівці, Грушевський, Скоропадський тощо. Ми повинні пам’ятати, що на українській землі завжди були люди, які боролись за незалежність і волю нашого народу та створення української держави. Дуже символічно, що пам’ятник Симону Петлюрі відкривають у Вінниці саме на 100-річчя Української Революції. Це перший крок для створення Музею Тимчасової Столиці Української Народної Республіки у нашому місті. До речі, у нас вже є його перший експонат – копія бойового прапору Третьої Залізної Дивізії Армії УНР, яка отримала цю назву на теренах Вінницької області. Дякую історичній спільноті і тим людям, які проявили ініціативу щодо відновлення історичної правди. Також хочу подякувати родині скульпторів Оврахів, які займались безпосередньо створенням пам’ятника, і Сергію Капусті, який профінансував виготовлення цього пам’ятника. Лише спільними зусиллями ми можемо робити гарні речі, будувати наше місто та нашу країну», – звернувся до присутніх міський голова Сергій Моргунов.

 У Вінниці відкрили перший в Україні повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

«Ми є свідками дуже драматичних подій і дуже добре знаємо, що собою являє так звана гібридна війна. До Симона Васильовича якраз застосовували елементи гібридної війни в той час, коли НКВС все зробило для того, щоб очорнити його чесне ім’я. Це людина, яка щиро любила свою країну, рідну мову, прагнула бути чесною з власним народом. Сьогодні дійсно історичний день – ми відкриваємо нову сторінку, і дуже важливо, що тут, на Подільській землі, ми відкриваємо перший пам’ятник Симону Петлюрі. Тому честь і хвала нашому історичному клубу та тим людям, які проявили ініціативу щодо створення цього пам’ятника», – зазначив голова ОДА Валерій Коровій.

 У Вінниці відкрили перший в Україні повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

Автором композиції є родина вінницьких скульпторів: Володимир Оврах і його сини – Роман та Андрій Оврахи. Пам’ятник виготовлено з бронзи у натуральну величину. Композиційно Симон Петлюра сидить на лавці, тримаючи у руках карту України. На ній вирізняються дві головні позначки – Вінниця як Тимчасова Столиця УНР, та Київ – столиця держави, що тимчасово окупована більшовицькими військами. Основою ідеї формату пам’ятника стала відома фотографія, зроблена у 1919 р. у Кам’янці-Подільському. Розкладена на колінах карта стала художнім доповненням історичного образу видатного державного діяча.

 У Вінниці відкрили перший в Україні повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

Пам’ятник розміщується на подвір’ї Вінницького обласного радіо (вул. Симона Петлюри, 15). Ця садиба була споруджена в 1913 р. на замовлення Боруха Львовича – вінницького підприємця, власника міського чавуноливарного заводу «Молот» та низки цукроварень на теренах Подільської губернії. В період, коли Вінниця вперше отримала статус Тимчасової Столиці Української Народної Республіки (лютий – березень 1919 р.), у стінах будинку містилось Міністерство пошт і телеграфів УНР. З 7 травня до 19 червня 1920 р. в будівлі перебувала Військово-похідна Канцелярія Головного Отамана.

 У Вінниці відкрили перший в Україні повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

Встановлений пам’ятник стане частиною майбутнього історичного комплексу – Музею Тимчасової Столиці, де презентуватиметься життя міста у ті часи, демонструватиметься ретроспектива доби визвольних змагань 1917-1921 рр. Музей розташовуватиметься в одній із кімнат садиби, ним опікуватиметься Центр історії Вінниці.

 У Вінниці відкрили перший в Україні повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

Для довідки:

Головний Отаман Військ та Флоту УНР, Голова Директорії Симон Петлюра – видатний державний, військовий та політичний діяч часів Української Революції 1917-1921 рр. Ця людина – перший серед українських лідерів, кого російський більшовизм знищив як одного з символів Української революції. Його постать досі оповита міфами й вигаданими звинуваченнями радянської та російської історіографії, покликаними дискредитувати не лише самого Петлюру, а й ідею державної незалежності України. Досвід державотворення того часу, його здобутки та прорахунки можуть стати в нагоді сьогодні, у час 100-річчя Української Революції.



Переглядів: 21576
Поширень: 0