У Вінниці планують втілити в життя програму, аналогів якої немає в Україні. Вона дозволить вінницьким підприємцям, які візьмуть кредит на розвиток свого бізнесу, повертати частину податків. Це відбуватиметься за умови збільшення податків, які вони сплачуватимуть до міського бюджету. Завдяки новій програмі очікується підвищення рівня зайнятості населення, детінізація ведення бізнесу, оплати праці, зростання податкових надходжень у бюджет, а бізнес зможе мати реальну вигоду від сплати податків.

28 листопада відбулось чергове засідання Ради підприємців, під час якого був представлений Порядок часткової компенсації відсотків за залученими кредитами суб’єктам малого та середнього бізнесу за рахунок коштів міського бюджету. Проект програми буде винесено на сесію міської ради. А втілювати її планують з 2018 року.

«Ми розпочали таку ініціативу як Марафон можливостей для бізнесу у Вінниці. Вона підтримується державними банками та різними платформами підтримки бізнесу. Наша основна мета – це створення умов для розвитку бізнесу у Вінниці. Звичайно, дуже багато роботи є на рівній центрального уряду, але ми вирішили не чекати і продовжуємо працювати на місцевому рівні. Так, з кількома державними банками ми вже підписали меморандуми про взаєморозуміння і створення спільних програм, які будуть спрямовані на розвиток місцевого бізнесу. А тепер ми демонструємо ідею щодо Порядку часткової компенсації відсотків за залученими кредитами суб’єктам малого та середнього бізнесу за рахунок коштів міського бюджету. Якщо бізнесу для свого розвитку потрібно залучати кредитний ресурс, який наразі дуже дорогий, то за умови збільшення податків, які будуть надходити до міського бюджету, місцеве самоврядування повертатиме до 75% дельти податків підприємцям. Тобто, ми зможемо на індивідуальному рівні відслідковувати конкретного підприємця, порівнювати його податки, наприклад, за квартал 2017 і 2018 років і повертати до 75% цієї різниці між податками для того, щоб він міг фінансував свій кредит в державному банку. Ця ініціатива у нас з'явилася спільно з державним Ощадбанком. Таким чином, ми не словами, а ділом – конкретними компенсаціями – підтримуватимемо тих підприємців, які хочуть працювати по «білому», – розповів заступник міського голови Владислав Скальський.

Про Порядок часткової компенсації відсотків за залученими кредитами суб’єктам малого та середнього бізнесу за рахунок коштів міського бюджету розповів на засіданні Ради підприємців директор департаменту економіки і інвестицій міської ради Віталій Погосян.

Вінницькі підприємці обговорили проект нової програми, яка має здешевити для них кредити

«Проблемою сьогодні є висока вартість кредитних ресурсів для малого та середнього бізнесу та тінізація ведення бізнесу. У даному випадку рішенням може бути часткова компенсація відсотків за залученими кредитами у державних банках. Цільовою групою, на яку направлена Програма, є суб’єкти мікро, малого та середнього підприємництва, зареєстровані у місті Вінниці. На компенсацію мають право в першу чергу підприємці, в яких працює до 250 осіб, річний дохід – до 50 мільйонів євро, у них немає бути заборгованості перед бюджетами всіх рівнів, вони не мають бути у стані ліквідації чи реорганізації. Пріоритетними сферами діяльності є ІТ, медицина, харчова промисловість, сфера обслуговування, легка промисловість, туризм», - каже Віталій Погосян.

Є ряд вимог до кредитного договору. Максимальний розмір кредиту повинен бути до двох мільйонів гривень, погашення відсотків має відбуватись щомісяця, цільове використання коштів – на розвиток бізнесу. Також серед вимог є й те, що вид кредиту повинен бути строковий або кредитна лінія, валюта – українська гривня, максимальний термін відстрочки по сплаті тіла кредиту – 6 місяців. Строк кредиту – до 36 місяців включно.

Є п’ять етапів процедури компенсації. Перший – суб’єкт підприємницької діяльності укладає кредитний договір з банком-партнером. На другому етапі банк-партнер подає до департаменту економіки та інвестицій (ДЕіІ) міської ради реєстр суб’єктів підприємницької діяльності (СПД), які відповідають умовам порядку. Потім ДЕіІ перевіряє на відповідність критеріям, виносить проект рішення виконавчого комітету про визнання СПД учасником процедури компенсації. Четвертим етапом є те, що виконавчий комітет раз на квартал приймає рішення про поповнення реєстру учасників процедури компенсації та нарахування часткової компенсації. І під час п’ятого етапу банк з транзитного рахунку перераховує кошти на поточні рахунки учасників процедури.

«Ми порівнюватимемо по кожному підприємцю, який потрапив у реєстр, скільки податків було сплачено ним наприклад у першому кварталі 2017 та 2018 років. Якщо у 2018 році він, наприклад, сплатив 100 гривень податку, а у 2017 – 50 гривень, то 75% від 50 гривень, тобто дельту, ми готові повернути цьому підприємцю. Тобто в цьому випадку цікавить арифметична різниця між двома фактично сплаченими сумами», – зазначив Владислав Скальський.

«Таким чином ми хочемо допомогти підприємцям, які прийняли рішення отримати кредитну допомогу, і за рахунок збільшення частки, яку він сплачує до місцевого бюджету, повернути йому цю різницю. На 2018 рік у поточній редакції бюджету на ці цілі заплановано 5 мільйонів гривень. Аналогів такої програми в Україні немає, ми – перші, хто її розробив. Щоб не було зловживань, вона має чіткі критерії, серед яких – підприємець повинен бути зареєстрований у Вінниці не менше 12 місяців, тобто повний календарний рік і сплачувати податки», – каже Віталій Погосян.

Завдяки впровадженню компенсації, бізнес зможе залучити кредитні кошти за нижчою ставкою, ніж вона є сьогодні, та мати реальну вигоду від повної сплати всіх податків. Для громади позитивом буде детінізація оплати праці та збільшення податкових надходжень.

З Проектом порядку часткової компенсації можна ознайомитись ЗА ПОСИЛАННЯМ



Переглядів: 3068
Поширень: 0