14 грудня виконком міської ради розглянув та затвердив один з головних документів міста – проект Програми соціального і економічного розвитку на 2018 рік, а також – звіт по виконанню заходів програми за рік, що минає.

Аналізуючи діяльність у 2017 року промислового комплексу міста, який є економічною основою міста, директор департаменту економіки і інвестицій міської ради Віталій Погосян розповів, що вінницькі підприємства стабільно працювали, а деякі з них здійснювали переоснащення та модернізацію своїх виробництв. Обсяг реалізації промислової продукції (робіт, послуг) на кінець 2017 року очікується в сумі 27,0 млрд грн.

Промислові підприємства міста здійснювали зовнішньоторговельні операції з понад 100 країнами-партнерами світу, сальдо зовнішньої торгівлі залишається позитивним – 348,1 млн дол. США (січень-вересень 2017р.). Приріст прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку міста, до початку року склав 9,4 млн дол. США.

«Промисловий комплекс міста налічує понад 130 підприємств різної форми власності, де працює майже 94 тисячі людей. Середня заробітна плата по Вінниці складе біля 7 тис. грн. У звітному році рівень інвестиційної привабливості міста зафіксований на рівні «високий». За версією Міжнародного республіканського інституту Вінниця втретє отримала визнання найкомфортнішого міста для життя серед 24-х міст України», – зазначив директор департаменту економіки та інвестицій міської ради Віталій Погосян.

Протягом року були ухвалені важливі рішення, спрямовані на стабілізацію економічного розвитку міста. Створено індустріальний парк «Вінницький кластер холодильного обладнання», затверджено його Концепцію та визначено керуючу компанію Вінницького індустріального парку – КП «Вінницький муніципальний центр інновацій».

У 2018 році Вінниці планується ввести І чергу заводу з виробництва холодильного обладнання UBC group, зі створенням 500 робочих місць. Також завершиться реконструкція та розширення виробництва паркетної дошки на ТОВ «Барлінек Інвест» із розширенням штату на 300 робочих місць. А за рахунок запуску І та ІІ черги ДП «Електричні системи» на базі 45-го заводу очікується створення ще 700 робочих місць.

У співпраці з японською компанією «Сумітомо» опрацьовується питання реалізації в місті інвестиційного проекту (зі створенням на першому етапі 500 нових робочих місць). Триватимуть роботи з інженерного та інфраструктурного забезпечення Вінницького індустріального парку.

У 2018 році запрацює новий сайт для підприємців City4Busines. В тестовому режимі буде функціонувати автоматизована система «Інвестиційні договори», вдосконалено систему супроводу «Гід для інвестора», поступово впроваджуватимуться інструменти державно-приватного партнерства.

«Рік, що минає, позначився активною участю городян в розвитку власного міста. Інституції громадянського суспільства можуть здійснювати оцінку діяльності міської влади завдяки схваленим у 2017 році «Положенню про громадську експертизу в місті Вінниці» та «Положенню про місцеві ініціативи». На реалізацію проектів, запропонованих мешканцями міста в рамках «Бюджету громадських ініціатив» спрямовано близько 6 млн грн бюджетних коштів. Цього року проведено відбір проектів для реалізації в 2018 році, загальна вартість яких майже 7 млн грн. Планується, що в наступному році вже повноцінно розпочне діяльність Центр підтримки інституцій громадянського суспільства на вул. Пушкіна, 11. Планується завершити розробку Концепції інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року, до створення якої також активно долучилась громадськість міста», – зазначив Віталій Погосян.

Однією з важливіших галузей, від якої в значній мірі залежить ефективність функціонування всієї господарської системи, є будівництво. В звітному році за підтримки державного бюджету завершені роботи з реконструкції ІІ черги проспекту Космонавтів, тривали роботи з реконструкції ІІІ черги проспекту, мосту на вул. Чорновола, площі К.Могилка. Виконаний значний обсяг робіт з ремонту та реконструкції доріг та вулиць міста, теплових мереж, котелень, систем теплозабезпечення та інших інженерних мереж. У 2018 році планується завершити роботи на перехідних об’єктах, здійснити реконструкцію вулиці Замостянської, головного входу в Центральний парк культури і відпочинку. Буде введено 160 тис. кв. м загальної площі житла, продовжено реалізацію Програми «Муніципальне житло м.Вінниця».

В 2017 році розвивалась транспортна інфраструктура і мобільність. На маршрути міста вийшли три модернізовані трамвайних вагони, до кінця року завершиться реконструкція ще одного вагону. Придбано 4 автобуси «Атаман», впроваджено 2 нових автобусних маршрути (№6 «Олійножиркомбінат – пл. Перемоги» та №22 «М-н Академічний – Зал.вокзал»). Реконструйовано трамвайні колії по вул. Келецькій на трьох перехрестях. На зупинках громадського транспорту влаштовано понад 50 сучасних павільйонів. Створено понад 19 км нових велодоріжок. На наступний рік планується модернізувати 2 трамвайних вагони «VinWay», придбати 4 нові автобуси. Розпочнеться поетапна реконструкція Вінницького аеропорту.

«Проведено значний обсяг робіт з благоустрою та підвищення комфорту проживання громадян. У мікрорайонах міста виконано капітальний ремонт тротуарів, турнікетного огородження, організовані паркувальні місця. Створені нові зони відпочинку в Лісопарку, на території біля озера на вул. Ватутіна. Зроблено благоустрій площі «Ліверпуль», відкрита нова локація «Міні-Вінниця». На умовах співфінансування з мешканцями мікрорайонів приватної забудови міста заасфальтовано 36 вулиць, збудовано 8,5 км мереж водопроводу та водовідведення. У 2018 році триватимуть роботи з благоустрою зелених зон, асфальтування дорожнього покриття та будівництва мереж водопроводу приватного сектору забудови тощо», – каже Віталій Погосян.

Одним з головних пріоритетів розвитку залишається подальше спрощення механізмів надання адміністративних послуг. Нову послугу з видачі закордонного паспорту та паспорту громадянина України в вигляді ID-картки, яка зараз надається територіальним відділенням «Замостя», буде впроваджено в інших Прозорих офісах.

«Важливо, що ми дійсно збалансовано працювали по всім напрямкам нашої Стратегії щодо виконання Програми соціально-економічного розвитку міста Вінниці у 2017 році. В цьому році був направлений чималий ресурс на капітальні видатки, що нам дало змогу, в першу чергу, розвивати соціальну сферу, інфраструктуру, впроваджувати нові сервіси в частині адміністративних послуг, забезпечувати делеговані повноваження держави, особливо в частині соціального забезпечення, охорони здоров’я та освіти. В цілому, я думаю, що наша команда ефективно попрацювала у 2017 році. Але на досягнутому не потрібно зупинятись, адже попереду ще багато завдань», – підсумував міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 5392
Поширень: 0