Починаючи з цього року, кожен мешканець міста може проголосувати за чотири різних проекти Бюджету громадських ініціатив – два великих і два малих. Раніше вінничани могли віддавати свої голоси лише за дві ідеї. Також подовжився час голосування – з 10 до 15 днів. З’явився ще один метод подання проектів – через всеукраїнську платформу «Громадський бюджет». Ці та інші зміни в конкурсі «Бюджет громадських ініціатив» були схвалені депутатами сьогодні під час сесії міської ради.

У 2016 році за ініціативи міського голови Сергія Моргунова у Вінниці було впроваджено одну з світових практик – програму «Бюджет громадських ініціатив». За його допомогою мешканці міста через свої власні ідеї/проекти мають можливість брати участь у розподілі бюджетних коштів для розвитку та розбудови міста.

Формат конкурсу унікальний тим, що громада сама формує проекти і підтримує їх на загальноміському голосуванні. Така практика широко розповсюджена в Європі, а Вінниця стала одним з перших міст в Україні, започаткувавши щорічний конкурс проектів.

З 1 лютого 2016 року у нашому місті вже тричі проведено конкурс «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці», як результат – реалізовано 24 проекти-переможці та ще 13 проектів заплановано втілити в життя у 2018 році. Зокрема, вінничани підтримали такі проекти, як облаштування зони відпочинку на вулиці Волошковій та пішохідного переходу на частині вул. Гоголя тощо. 

Починаючи з цього року, громадяни України можуть подавати свої проекти й через всеукраїнську платформу «Громадський бюджет» за адресою: http://vinnytsia-budget.e-dem.in.ua. Це розширює варіанти подачі матеріалів. Нагадаємо, що проекти можна подавати також електронною поштою у вигляді сканованого оригіналу документів на електронну адресу: [email protected] з поміткою «Бюджет громадських ініціатив» та у паперовому вигляді за адресою: м.Вінниця, вул. Соборна, 59 з поміткою «Бюджет громадських ініціатив». До речі, з минулого року вінничани вже голосували за проекти через всеукраїнську платформу «Громадський бюджет», з даною інформацією можна ознайомитися за посиланням.

Положенням про Бюджет громадських ініціатив м.Вінниці передбачено проведення тематичних навчань для авторів проектів, надання консультацій та інші інформаційні заходи. Заплановано й «Ярмарку проектів», де автори проектів зможуть представити власні ідеї усім присутнім. А учасники зустрічі - більш детально дізнатись про цікаві та корисні проекти для розвитку міста.
Також серед нововведень – те, що проекти, які носять інноваційний характер та спрямовані на розвиток міста, можуть бути захищені авторами на засіданні Експертної групи. Уповноважений робочий орган повідомлятиме про дату такого засідання.

Змінився й термін голосування. Якщо раніше вінничани могли підтримувати проекти протягом 10 календарних днів, то тепер голосування триватиме 15 днів. Це дозволить більше детально ознайомитись з проектами та прийняти обдумане рішення.

Нововведенням стало й те, що тепер кожна людина зможе проголосувати за чотири різні проекти – два великих та два малих, а автором проекту може бути лише одна людина, при цьому зазначивши контактну особу, яка, у разі відсутності автора, представлятиме проект.
Також в Положенні з’явився пункт про те, що виконавці проектів-переможців щоквартально звітуватимуть уповноваженому робочому органу та авторам проекту у письмовій формі про етапи реалізації проекту.

Крім того, у Положенні передбачено, що паперові бланки для голосування заповнюються особисто мешканцями міста в пунктах для голосування. Особам, які здійснюють прийом бланків, забороняється заповнювати бланк для голосування за інших осіб. Нагадаємо, що мешканці міста, які через інвалідність або тимчасову втрату працездатності не мають можливості самостійно заповнити бланк для голосування або особисто проголосувати, мають право скористатись допомогою своїх рідних, близьких та інших осіб, доручивши їм подати заповнений бланк для голосування. За таких обставин довірена особа має пред`явити паспорт, відповідне посвідчення людини, яка доручила їм подати бланк для голосування.

Однією із змін, яка передбачена оновленим Положенням конкурсу – є заборона агітації під час голосування за проекти та розміщення агітаційних матеріалів у пунктах для голосування, окрім офіційних інформаційних матеріалів уповноваженого робочого органу. 



Переглядів: 2366
Поширень: 0