Максим Мартинюк презентує пріорітет Стратегії 2020 "Збалансований просторовий розвиток"П’ятий пріоритет Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020» носить назву «Збалансований просторовий розвиток» і має на меті розвиток ефективної та дієвої транспортної інфраструктури та забезпечення населення міста простором для життя.

Як зазначив Максим Мартинюк, стратегічний пріоритет має шість цілей.

Перша – це документально зафіксований цілісний підхід до міського середовища. Він, зокрема, включає у себе розробку містобудівної документації та генерального плану.

Друга ціль – це розвиток Вінниці як компактної території. «Місто Вінниця в стратегічній перспективи бачиться як компактне місто, яке має прагнути до певного самообмеження у межах свого розвитку. У попередній концепції розвитку міста це звучало як недопущення перетворення Вінниці на мегаполіс. Усе це зводиться до пошуків оптимальних меж міста. При цьому мають бути скоординовані землекористування та транспортне планування: забудови вже існуючих кварталів мають забезпечуватись відповідною транспортною інфраструктурою. Мається на увазі вся вулично-дорожня мережа, яка дозволяє уникнути заторів у русі транспорту і забезпечує оптимальні під’їзди й транспортне забезпечення території», - зазначив Максим Мартинюк.

Третя ціль Стратегії розвитку «Вінниця-2020» носить назву «Місто над Бугом». За словами Максима Мартинюка, сьогодні можна констатувати факт, що річка недостатньо інтегрована у міський простір і з точки зору містобудування Південний Буг більше розглядається як перешкода, ніж як можливість. Саме тому питання ріки було винесено в окрему ціль. «Необхідно окремо розробити концепцію розвитку річки як складової міського простору, розглянути її більш сильну інтеграцію в структуру міста. Це допоможе збільшити і кількість зелених зон, що розташовані вздовж ріки та можуть використовуватися громадянами. Сьогодні такі зони існують також, але в багатьох випадках вони не впорядковані належним чином», - каже Максим Мартинюк.

Четверта ціль - «Якісне житло з різними можливостями» - передбачає активніше впровадження сучасних стандартів житлової забудови, зокрема, приділення більшої уваги при проектуванні житлових будинків питанню екологічності та енергозбереження. Досягненню цієї цілі має сприяти розвиток об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Крім того, надалі розвиватимуться і програми із забезпечення городян доступним житлом. «У стратегічній перспективі хотілося б позначити стимуляцію реконструкції вже існуючих житлових будівель, у першу чергу багатоквартирних будинків перших масових серій, тобто «хрущівок». На сьогоднішній день поки відсутнє чітке бачення того, як вирішувати це питання, але є однозначне розуміння того, що з цими будинками потрібно щось робити. Адже їхній нормативний ресурс фактично вичерпався, а якість життя в цих будинках залишає бажати кращого», - зазначив директор архітектурного департаменту.

Однією із самих дискусійних позицій щодо цілі «Якісне житло з різними можливостями» була пропозиція щодо обмеження поверховості у житловій забудові. Пропонувалося, аби максимальна кількість поверхів становила шість. Стосується це центральної частини Вінниці та нових кварталів.

П’ята ціль«Формування креативного міського середовища» - присвячена розвитку відповідної інфраструктури: сервісної, туристичної і культурної , а також впровадження яскравих елементів дизайну міського середовища.

І ціль №6 носить назву «Місто, що керується знаннями та успіхом». Нею передбачається, що у Вінниці мають створюватися умови для розвитку промислових майданчиків. «Очевидно,що основне зусилля має бути зосереджено відновленні тих промислових зон, які вже були створені. Все це в решті решт створить передумови для тісної взаємодії виробництва, промисловості, бізнесу і освіти», - каже директор департаменту містобудування, архітектури та кадастру Вінницької міської ради.

Пріоритет «Збалансований просторовий розвиток» є останнім, який входить до Стратегії «Вінниця-2020». Все ще збираються пропозиції від мешканців міста. Їх можна надіслати на електронну адресу [email protected]. А ознайомитися із проектом Стратегії на сайті міської ради.

У серпні стратегічна рада опрацює всі пропозиції, які надійдуть на той час. Остаточний варіант проекту Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020» буде винесено на розгляд депутатів міськради.



Переглядів: 5527
Поширень: 0