У Вінницькій області призначать спеціалістів, які відповідатимуть за залучення коштів від Євросоюзу. Обласна влада, керуючись прикладом Молдови, яка торік підписала Аосціацію з ЄС, очікує, що після остаточного підписання аналогічної угоди Україною, Вінниччина зможе отримувати дешеві кредити із заходу.

Обласна влада чекає кредитів під 0,15%, як дають Молдові

Як розповів заступник голови ОДА Андрій Гижко, польські банки розпочали кредитувати сільське господарство Молдови. Про умови кредитування вінницька делегація дізналась під час відвідин Підкарпатського воєводства у Польщі, куди їздила навчатись залучати кошти Євросоюзу у соціальну сферу та розвиток бізнесу.

«Що стосується бізнес-проектів – це є окремий напрямок, над яким працюють Торгово-промислові палати та цілий ряд банків. На прикладі Республіки Молдова нам показали до чого потрібно готуватися Україні в цілому, Вінниччині зокрема. Адже Молдові після підписання асоціації в листопаді минулого року Польща сформувала фінансовий ресурс у розмірі 100 мільйонів гривень для підтримки сільського господарства. Це ті кошти, які підприємства галузі мали можливість взяти у вигляді кредиту на 20 років під 0,15 % річних (наші ж банки пропонують 26-27% річних). Хоча подібного роду проекти нині для України не відкриті, але враховуючи євроінтеграційні напрямки нашої держави і те що бюджет ЄС формується кожного вересня, нам потрібно вже розпочинати підготовку до освоєння коштів Європейського Союзу та навчитися писати проекти» - підкреслив Андрій Гижко.

Обласна влада чекає кредитів під 0,15%, як дають Молдові

За словами Андрія Гижка польські партнери запевнили, що у 2015-му році запрацює програма «Україна-Польща», в рамках якої надаватиметься підтримка спільним проектам нашої країни та сусідньої республіки. Нині ж відпрацьовуються відповідні нормативні документи.



Переглядів: 3991
Поширень: 0