Міська рада схвалила зміни до бюджету міста на 2016 рік. Зокрема, виділені кошти на продовження безкоштовного харчування у школах учнів 1-4 класів та пільгових категорій дітей 5-11 класів. На цьому наполіг міський голова Сергій Моргунов при підготовці змін до міського бюджету. Крім того, в головному кошторисі Вінниці передбачили видатки на профтехучилища, що відтепер переходять на баланс міста.

15 січня депутати Вінницької міської ради зібралися на позачергову сесію, щоб внести зміни до міського бюджету. Винесення цього питання на позачергову сесію пов’язане з прийняттям держбюджету та внесення змін до ряду законів України. Відповідно до діючого законодавства місцеві бюджети необхідно привести у відповідність протягом двох тижнів від дня публікації Закону «Про державний бюджет», який було опубліковано 31 грудня.

«Уряд фактично на три місяці пізніше подав проект бюджету на розгляд Верховної Ради. В поданому проекті бюджету на 2016 рік щодо фінансової децентралізації, що була започаткована в 2015 році Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом, було дуже багато змін, які несли конкретну загрозу місцевому самоврядуванню. Наприклад, у нас хотіли забрати лікарні, фактично знищувався Фонд регіонального розвитку. Тільки у 2015 році Вінниця отримала з Фонду додатково 51 млн. грн., а це - ремонт дитячого садочку на Порика, Центру «Гармонія» для людей з обмеженими фізичними можливостями, вставка трамвайної колії на розі вулиць Пирогова і Келецької, і ряд інших проектів. Крім того, мали відбутися зміни по надходженню ПДФО. Фактично у нас мали забрати більшу частину цього податку. Так само було питання по акцизному збору. Тому ми могли втратити достатньо багато ресурсу, що не давало б нам можливість реалізовувати Стратегію розвитку міста «Вінниця-2020», - сказав міський голова Сергій Моргунов. - Але саме завдяки Голові Верховної Ради і ряду депутатів, які дійсно принципово відстоювали позицію місцевого самоврядування, багато цих питань вдалося вирішити і уникнути загроз для місцевого самоврядування в Україні і для міста Вінниці зокрема».

Основні зміни у видатковій частині бюджету міста стосуються освітньої галузі міста. Так, в цьому році відповідно законодавства професійно-технічні заклади державної та комунальної власності, які розташовані на території міст обласного значення, з 1 січня фінансуються за рахунок коштів бюджетів міст. Загалом на баланс міста передається 9 ПТУ (навчається майже 5,5 тисяч учнів). За словами міського голови, враховуючи, що це новий напрямок роботи для міста, першочерговим завданням на сьогодні є запобігання «збоїв» у роботі цих навчальних закладів - працівники ПТУ без затримок мають отримувати заробітну плату. Крім того, це видатки на поточне утримання закладів, оплата енергоносіїв, стипендії учнів та інше. Загалом – близько 105 млн. грн. «Це достатньо великий і серйозний ресурс. Але з іншого боку, якщо говорити про передачу ПТУ, то я вважаю, що це дає нам шанс в рамках подальшого соціально-економічного розвитку міста почати готувати якісні професійні кадри для різних галузей. Я даю доручення департаменту освіти пропрацювати це питання і протягом місяця дати конкретні пропозиції. Це маса питань із точки зору, які кадри потрібні місту зокрема, і забезпечення матеріально-технічної бази існуючих ПТУ, і які є потреби, і оптимізація в тому числі. Це достатньо кропітка і серйозна робота», - каже Сергій Моргунов.

Ще одна зміна – фінансування безкоштовних сніданків для учнів 1-4 класів та обідів для школярів 5-11 класів пільгових категорій. З цього року за роз’ясненням Мінфіну спрямовувати на ці потреби кошти від освітньої субвенції, яку отримують місцеві бюджети, - забороняється. Тому залишати чи скасовувати цю норму – вирішують органи місцевого самоврядування та, відповідно, виділяють або не виділяють на це кошти з місцевих бюджетів. «Неочікуваним для місцевих рад було скасування на законодавчому рівні безкоштовного харчування учнів 1-4 класів, норму безкоштовного харчування залишено лише для окремих пільгових категорій. Постало питання – скасувати харчування, чи витратити власні кошти і продовжити харчування учнів у звичному режимі. В цій ситуації міський голова доручив опрацювати питання з тим, щоб вишукати кошти для продовження безкоштовного харчування учнів на період до закінчення навчального року. Це майже 6,5 млн. грн. За цей час питання буде детально опрацьовано – щодо якості надання послуг, вартості харчування, а також вивчено думку батьків. За результатами опрацювання буде прийнято остаточне рішення», - зазначила директор департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко.

«Ми сьогодні не маємо права в цих економічних і соціальних умовах в державі позбавляти дітей безкоштовного харчування, яке відбувалося протягом багатьох років. Інше питання, що до харчування потрібно змінювати підхід. Перша позиція – якість харчування, друга – його об’єктивна вартість. Звичайно, разом з батьками цю ситуацію потрібно відпрацювати. І я вчора на засіданні виконкому дав відповідне доручення департаменту освіти, щоб на кінець першого півріччя вже внести пропозиції з цього питання. Загалом викликів багато, є над чим працювати, але в нас є на сьогодні механізми залучення додаткового фінансового ресурсу для розвитку місті», - резюмував Сергій Моргунов.

Обсяги субвенцій з державного бюджету збільшено на 312,8 млн. грн. Крім того, збільшуються доходи загального фонду міського бюджету на 111 млн. грн. (в основному за рахунок податку на доходи фізичних осіб), а спеціального – на 5,3 млн. грн.

Нагадаємо, в цьому році буде продовжено програму оновлення обладнання їдалень у вінницьких школах. Також з бюджету міста додатково виділяється майже 1,5 млн. грн. на придбання 12 пароконвектоматів для харчоблоків дитячих садочків . Їх встановлюватимуть замість жарочних шаф для більш якісної термічної обробки продуктів. Це дозволить зробити харчування маленьких дітей більш дієтичним.



Переглядів: 4517
Поширень: 0