Вінницька обласна рада прийняла рішення про створення регіонального ландшафтного парку місцевого значення "Немирівське Побужжя".

До складу парку, площа якого складає понад п’ять з половиною тисяч гектарів, включені без вилучення з користування земельні ділянки чотирнадцяти сільських та однієї селищної рад.

Господарська діяльність на заповіданих ділянках здійснюватиметься з дотриманням вимог природоохоронного законодавства.

Наукове обґрунтування на створення регіонального ландшафтного парку «Середнє Побужжя» підготовлено науковцями Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, Національного дендрологічного парку «Софіївка», Вінницького державного університету ім. М Коцюбинського та спеціалістами Державного управління охорони навколишнього природного середовища.

Парк є цілісним природним комплексом. Незважаючи на високу ступінь антропогенного навантаження, багато місць зберегли красу незайманих куточків природи. Окрасою перекатів русла Південного Бугу є пороги, що сформовані в тих місцях, де на поверхню дна річки виходять кристалічні породи Українського щита. Вони часто утворюють каскади в 3-5 окремих частин та простягаються на відстань до кількох кілометрів. Окремі брили граніту піднімаються над водою до 1,5 метрів. Південний Буг – єдина не лише в Україні, а і в Центральній Європі рівнинна річка, де пороги збереглися у своєму незміненому природному стані. Сучасний рослинний покрив території формують представники бореальної (тайгової), неморальної (широколистих лісів), понтичної (степової) флори. Зустрічаються тут також рідкісні ендемічні та реліктові види. Як субмеридіональний екологічний коридор, долина річки Південний Буг має велике значення для збереження біотичного розмаїття, потребує захисту й раціонального використання своїх ресурсів.

З метою охорони, збереження природних багатств, ефективного використання за цільовим призначенням управління ландшафтним парком здійснюватиметься комунальною установою Немирівської районної ради.

Створення парку дозволить не тільки зберегти природні ландшафти, рослинний й тваринний світ долини Південного Бугу, але й дати новий напрямок економічного розвитку території як зони зеленого та сільського туризму.

Також даним рішенням на території Копайгородської селищної ради Барського району створений гідрологічний заказник «Водограй», площею 34,0 гектари без вилучення з користування. В гідрологічному відношенні ця ділянка виконує водорегулюючу та водозахисну функцію та являє собою водний об’єкт, де зростає водно-болотна рослинність, а саме: очерет звичайний, рогіз широколистий, стрілолист стрілолистий. По берегах – вільха чорна, калюжниця болотна.

В результаті прийнятого рішення площа природно-заповідного фонду області збільшилась на 5712,0 гектарів та досягла 60592,5 гектарів або 2,28% від загальної площі області.



Переглядів: 7568
Поширень: 0