За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації, восьмого квітня 2015 року на засіданні Уряду прийнята постанова Кабінету Міністрів України про компенсації витрат громадян по енергоефективності, зокрема придбанню «негазових» котлів, утепленню індивідуальних будинків, тощо.

Так, пропонується стимулювання широкого спектру енергоефективних заходів у житлових будівлях, зокрема: утеплення фасадів, горищ та фундаментів; модернізація систем освітлення; встановлення енергозберігаючих склопакетів; встановлення засобів обліку теплової енергії та води; облаштування індивідуальних теплових пунктів; встановлення теплових насосів; встановлення сонячних колекторів; заміна радіаторів опалення тощо.

До цієї програми долучено 3 банки - «Ощадбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк». Механізм передбачає відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів у багатоквартирних та одноквартирних будинках за трьома напрямками у наступних розмірах.

Перший напрям - діючий механізм заміни газових котлів. Держава компенсує 20% тіла кредиту, але не більше 5 тис. грн.

По Вінницькій області механізмом пільгового кредитування на встановлення твердопаливних котлів скористалися 108 домогосподарств на суму 1 573,71 тис. грн. Ще 36 домогосподарств отримали кредити в ПАТ "Ощадбанк" на утеплення власних домів на суму 654 тис. грн.

Другий напрям - кредитування фізичних осіб для впровадження заходів у одноквартирних будинках та квартирах багатоквартирних будинків. Держава компенсує 30% тіла кредиту, але не більше 10 тис. грн.

Третій напрям – розрахований на ОСББ та житлово-будівельні кооперативи для впровадження заходів у багатоквартирних будинках. Державна компенсація становить 40% від суми кредиту.

Уряд чекає від парламенту прийняття закону про спільну власність, який дозволить долучити до цієї програми не лише будинки, де створено ОСББ та ЖБК, а й решту, де мешканці будуть обирати собі управителя, який буде уповноважений залучати відповідні кошти.

Передбачені Урядом 343 млн. грн. на цю програму будуть розподілені за трьома напрямками: 47,6 млн. грн. – на компенсацію придбання «негазових» котлів, 198 млн. грн. – на компенсацію коштів на утеплення індивідуальних будинків, зокрема, придбання матеріалів на покрівлю, вікна, утеплення стін та приладів обліку теплової енергії, 97,9 млн. грн. – на компенсацію придбання енергоефективного обладнання та матеріалів ОСББ.

Реалізація запропонованого механізму надасть можливість:

  • державі – на кожну гривню, інвестовану з державного бюджету на енергоефективність житлового сектору, залучити 3,6 грн. приватних інвестицій;
  • населенню - скоротити споживання енергетичних ресурсів в оселях до 50%.

У 2015 році фінансування заходів передбачається за рахунок залишків коштів, які надійшли від Європейського Союзу за Угодою про фінансування програми «Підтримка виконання Енергетичної стратегії України в галузі енергоефективності та відновлюваних джерел енергії».



Переглядів: 3432
Поширень: 0