Виробництво молока на Вінниччині сьогодні є прибутковим та конкурентоспроможним видом агробізнесу. У цьому  переконався голова облдержадміністрації Валерій Коровій, відвідуючи в рамках робочої поїздки в Козятинський район СТОВ «Хлібороб».

У господарстві, що діє в селі Зозулинці, нараховується 1833 гол. ВРХ, в т.ч. 585 корів, 909 гол. свиней. У минулому році на одну корову тут надоєно по 6890 кг молока. За 5 місяців поточного року цей показник склав 2510 кг, що на 23,8% більше середньорайонного.

Аби господарство приносило прибуток, потрібно чимало інвестиційних витрат. Передусім у реконструкцію приміщень ферм та якісне покращення породного складу молочного стада, зазначив керівник сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Хлібороб” Микола Сеніченко.

Валерій Коровій відвідав сільгосптовариство „Хлібороб”, яке за минулий рік отримало майже 7 млн грн прибутку від продажу молока

«В грудні 2007 року введено в дію молочний комплекс типу «Карусель» на 24 доїльні місця, будівництво якого коштувало 12,6 млн.грн. Комплекс розрахований на 650 корів. В даний час тут розміщено 585 корів. Обслуговує комплекс 14 осіб, в тому числі 3 доярки. За 2014 рік вироблено 4030 тонн молока, що становить 35% районного показника, за рік отримано 6 млн. 968 тис.грн. прибутку від молока, рівень рентабельності склав 91%. Собівартість 1 цнт молока - 196,73 грн. при реалізаційній ціні 377,4 грн.» – наголосив Микола Сеніченко.

Валерій Коровій відвідав сільгосптовариство „Хлібороб”, яке за минулий рік отримало майже 7 млн грн прибутку від продажу молока

Сьогодні ціна на молоко залишається чи не єдиним важелем впливу на розвиток даного виду бізнесу, підкреслив голова облдержадміністрації Валерій Коровій. Більше того, керівник обласної виконавчої гілки влади додав, що ситуація, яка нині склалася на ринку молока в регіоні, дала можливість сформувати достатньо високий рівень ціни на продукцію для великих підприємств.

«Великі господарства – це високотехнологічні товариства , які гарантують якість молока. Процедура виробництва молока і його доставка до молокозаводу з точки зору собівартості набагато нижча, за те, яке заготовляється у приватних селянських домогосподарствах. Крім того, нині в області працює Вінницький молокопереробний завод, який переробляє 600 тонн молока, діють профільні великі заводи в Іллінецькому, Хмільницькому та Літинському районах. Відтак, в цілому конкурентне середовище дозволяє на сьогоднішній день формувати достатньо високий рівень ціни на молоко у великих виробництвах» – зауважив Валерій Коровій.

Валерій Коровій відвідав сільгосптовариство „Хлібороб”, яке за минулий рік отримало майже 7 млн грн прибутку від продажу молока

Інша ситуація із заготівлею молока від приватних селянських домогосподарств, підкреслив Валерій Коровій. Зокрема, ця продукція має нижчу якість, до того ж виробництво молока має сезонний характер - у літній період знижується ціна.

«Ринок молока і молокопродуктів має бути об’єктом особливої уваги . Тому держава повинна постійно відстежувати рівень цін на молоко для формування належних відносин на ринку та захисту як споживачів, так і виробників цього важливого виду сільськогосподарської продукції. Повинна бути система підтримки виробництва молока селянськими господарствами населення, зокрема - надання дотацій. Також для того, щоб покращити якість молока, відтак збільшити ціну на продукцію, потрібно створити мережу молочних кооперативів на селі» , – зауважив Валерій Коровій.

До речі, СТОВ «Хлібороб» с. Зозулинці є племінним заводом по розведенню української чорнорябої породи великої рогатої худоби. За минулий рік продано 69 гол. племінних нетелів. В цьому році також планується продати в ІІІ-ІV кварталах 60 гол. нетелів. Всього в тваринництві зайнято 50 чоловік, разом із спеціалістами.



Переглядів: 8704
Поширень: 0