17-18 жовтня у Вінниці пройде півфінал чемпіонату світу з програмування, на якому змагатимуться найсильніші програмісти Південно-Східної Європи. В ці дні паралельно у Вінницькому національному технічному університеті та у Бухарестській політехніці (Румунія) збереться більше 100 зірок спортивного програмування з 9 європейських країн. Вони змагатимуться за путівки до світового фіналу, який пройде наступного року на о. Пхукет в Таїланді.

Надання Україні права проведення світового півфіналу є значною подією у світовій спільноті програмістів, оскільки свідчить про визнання України як провідної країни в галузі інформаційних технологій, яка має потенціал не лише для використання, але й для розробки новітніх технологій. Вибір для проведення півфіналу саме Вінниці був зумовлений більш ніж 10-річним досвідом організації ВНТУ Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, сукупність заходів якої забезпечила вихід України вперше на третю позицію Всесвітнього рейтингу програмістів TopCoder.

Студентська першість світу з програмування АСМ-ІСРС по Південно-Східній Європі (South-Eastern European Programming Contest - SEERC) – це наймасовіша і популярна всесвітня студентська олімпіада. У її відбіркових змаганнях беруть участь більше 300 тис. команд, які представляють близько 10 000 університетів зі 120 країн світу. Цього року півфінал цієї олімпіади паралельно пройде у двох містах: Вінниці та Бухаресті. У кожному місті у півфіналі візьмуть участь по 50 команд. Загальна кількість учасників в боротьбі за участь у фіналі орієнтовно до 400 осіб, по 180-200 учасників у Вінниці та Бухаресті.

Отож, під час змагань студенти повинні написати програмний код, за обмежений час та лише з одним комп’ютером на команду, у якій троє учасників, організувати ефективну командну роботу. Вирішення поставлених завдань вимагає високого рівня знань як з програмування, так і з обчислювальної математики, статистики, штучного інтелекту та інших фундаментальних наук інформатики.

«За допомогою АСМ-ІСРС ми прагнемо надихнути молодих людей на нові досягнення в технічній сфері. Ці студенти – лідери завтрашнього дня, що володіють знаннями і навичками для створення технологій, які забезпечать процвітання майбутніх поколінь», - говорить Білл Поучер (Bill Poucher), професор університету Бейлора (Техас, США), виконавчий директор ІСРС.

Генеральним спонсором олімпіади АСМ-ІСРС в цілому і SEERC зокрема, є корпорація IВМ. Партнерами виступили Вінницька міська рада та Вінницька обласна державна адміністрація, а фінансово підтримують такі глобальні корпорації, як Facebook, Microsoft, Google, Yandex.

Відкривати і запалювати нові зірки українського програмування протягом багатьох років допомагають в якості спонсорів і партнерів олімпіади та вітчизняні ІТ-компанії, такі як CDM, Datagroup, EPAM, Win Interactive, Infopulse, Materialise, ABCname, Київстар, Miratech, GlobalLogic, iLogos, ABBYY, Kaspersky Lab., Softico, 1С Україна, SysIQ, Ernst & Young, SoftServe, BMS Consulting, S&T, Infopulse Ukraine, Navigator.

Довідка:

Додаткова інформація про чемпіонат ACM ICPC:

http://icpc.baylor.edu/ - сайт студентської першості світу з програмування;
http://icpc.baylor.edu/regionals/finder/southeastern-europe-2015 - сторінка півфіналу першості світу по Південно-Східній Європі;
http://icpc.baylor.edu/regionals/rules - правила півфіналів першості світу;
http://vntu.edu.ua/ru/acm.html - сторінки про останні півфінали на сайті ВНТУ;
https://www.facebook.com/au.acm.icpc - сторінка Фіналу Олімпіади в Фейсбук.



Переглядів: 3520
Поширень: 0