Якщо сільськогосподарські підприємства у 1995 році за даними статистики виробили та реалізували 119,3 тисячі тон м’яса та надоїли 379,9 тисяч тон молока, то в 2006 році ця цифра становить 39,6 та 110 тисяч тон відповідно. А за останні два роки кількість великої рогатої худоби зменшилась ще на 50%.

Ферми переживають не найкращі часи, а приватні господарства і поготів, адже за умовами вступу України до СОТ молокозаводи вже не прийматимуть молоко від корів, що утримуються у господах. Та і м’яса з українських господарств у Європі не чекають – свого вистачає.

Власниця невеликої ферми в Погребищенському районі Валентина Краснюк стверджує – зменшення поголів’я відбувається і через недбалу селекційну роботу, а отже - з кожним роком проблема буде загострюватись. «Вже сьогодні придбати теля породи червона степова на Вінниччині вкрай важко, а в кого в господарстві і є молодь, - то ціну називають космічну».

Виробники ковбас останнім часом взагалі відвикли купувати сировину у вітчизняних виробників – дорого. Дешеву свинину та курятину оптовики купували цілими рефрежираторами та збували заводам. Однак, і на їхню територію прийшла криза. Кредитні лінії банки закрили, вивозити валюту заборонили. Зараз на відвантаженні ще стоять в українських портах судна з м’ясом, але це те, що замовили у серпні. Тож з чого буде різдвяна ковбаса на столі у вінничан – можна лише здогадуватись.


Переглядів: 3263
Поширень: 0