Вже тиждень у Вінниці тримається досить тепла як для лютого температура, і на найближчий тиждень синоптики прогнозують похолодання тільки на кілька днів. Потім температура коливатиметься від 0 до +3 оС. Такі погодні умови сприяють підтаванню та потоншанню льоду на водоймах міста. Незважаючи на це, любителі рибалки продовжують виходити на кригу, нехтуючи своєю безпекою, а подекуди і ризикуючи життям. Тому працівники рятувальної служби КП «Комбінат комунальних підприємств» попереджають про те, що незнання заходів безпеки під час льодоставу може призвести до важких наслідків.

«На сьогоднішній день товщина льоду на річці Південний Буг та ставках поки що залишається досить значною - до 30 см, але є й багато місць, де крига крихка, особливо попід берегом, де можуть виходити стоки зливової каналізації, по якій стікає тала вода, - зазначає начальник водолазно-рятувальної служби КП «Комбінат комунальних підприємств» Петро Аксієнко. - Тому пересуватися по льоду необхідно вкрай обережно». Безпечною вважається товщина льоду не менше 12 см, а для групи людей - до 20 см.

Батькам же необхідно звернути особливу увагу дітей на небезпеку ігор на кризі. Без супроводу дорослих дітям узагалі не можна виходити на лід.

А дорослим варто пам’ятати, що при пересуванні по кризі треба бути дуже обережним, уважно стежити за її поверхнею, обходити небезпечні і підозрілі місця (швидка течія, вмерзлі в лід кущі, трава та ін.). Ніколи не можна перевіряти товщину льоду ударами ніг. У нічний час на кригу взагалі бажано не виходити. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто йде попереду.

У випадку, якщо ви все ж провалилися під лід, важливо не піддатись паніці, необхідно утримуватися на плаву, уникаючи занурення з головою. Обов’язково кличте на допомогу. Намагайтеся вибратися на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги. Вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вам вже відома.​



Переглядів: 2926
Поширень: 0