При надзвичайно високих показниках якості освіти за результатами цьогорічного зовнішнього оцінювання вінницьким школам нині бракує соціальних педагогів. Про ці та інші здобутки та проблеми освіти міста йшлося на черговому засіданні виконкому міської ради 22 жовтня.

З жовтня 2008 року на базі загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів-ліцею № 7 працює єдиний в Україні Центр з питань інтеграції до європейського та світового освітнього простору «Ліга юних математиків», який вже достойно представляє Вінницю в системі середньої освіти України, про що свідчать перемоги його вихованців на різного рівня освітніх олімпіадах. Загалом упродовж звітного періоду 3537 учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста брали участь в учнівських предметних олімпіадах. 228 із них вибороли призові місця в обласних олімпіадах, 22 призових місця у ІV етапі Всеукраїнських предметних олімпіад.

Крім олімпіад, запроваджених Міністерством освіти і науки, проводяться альтернативні олімпіади. У травні 2009 році на базі ФМГ № 17 проведена 16-та відкрита для усіх міст (і навіть і інших країн) комплексна олімпіада з математики, інформатики та фізики «Турнір чемпіонів», за результатами якої вінничани стали абсолютними переможцями.

На базі фізико-математичної гімназії № 17 працює Лабораторія з впровадження інформаційних технологій в освітній процес та життєдіяльність навчальних закладів системи загальної середньої освіти, яку очолює Юрій Пасіхов. Працівниками Лабораторії реалізовано низку проектів: запровадження мережної системи підтримки навчального процесу; створено і розміщено в Інтернеті для використання школярами міста, області і загалом України систему дистанційної підтримки навчального процесу. Система наповнюється навчальними матеріалами з базових шкільних предметів за діючими програмами профільного навчання. Учителями міста розроблено 3380 уроків. Учень будь-якої школи міста, області, України отримує доступ до бази знань провідних учителів з одночасною можливістю оперативного самоконтролю отриманих знань через тестуючий модуль, що є складовою частиною системи. По-третє, розроблено та впроваджено єдиний в Україні ресурс, завдяки якому управління освіти міста використовує електронний документообіг з підпорядкованими освітніми закладами. Крім того, створено on-line систему перевірки знань з базових предметів шкільного курсу, а також систему проведення інтелектуальних змагань школярів з використанням можливостей Інтернету.

Удосконалюється система залучення молоді до розповсюдження інформації про права дитини. У 2008-2009 навчальному році у місті працювало 4 омбудсмени «Громадського представництва обмудсмена з прав дітей Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у м. Вінниці». Управлінням освіти започатковано проведення щорічного конкурсу з правових знань серед учнів 9-11 класів «Права дитини».

Що стосується дошкільної освіти, то у звітному періоді до комунальної власності територіальної громади міста прийнято ДНЗ № 1, який підпорядковувався ВАТ АК «Вінницяобленерго». З 1 січня 2010 року планується прийняти у комунальну власність міста також садочок №50 заводу тракторних агрегатів. Протягом 2008 року переведено на 12-годинний режим роботи 6 закладів (ДНЗ №№ 13, 25, 27, 36, 42, 75). Організовано роботу чергових груп в 18-ти дошкільних закладах. У ДНЗ №№ 1, 2, 3, 58 функціонують групи в короткотривалим перебуванням дітей. З метою розвитку природних здібностей і нахилів дітей, створена мережа різноманітних гуртків. Загалом в ДНЗ міста функціонують 402 гуртки, в яких розвивають свої здібності майже 5 тисяч дітей.

Разом із тим, попри те, що черга у дитячі садки міста за останні три роки скоротилась майже утричі, вона залишається іще досить значною – близька 670 дітей. «Вже не перший рік ми порушуємо питання про передачу у комунальну власність міста садочку №78 732-го військового заводу. В мене була розмова з міністром з цього приводу, але, на жаль, далі розмов справа не пішла. – зазначає міський голова Володимир Гройсман. – Будь-який комерційний інтерес ставити вище за потреби 670 дітей, - я вважаю це не просто цинічним, це є аморальним. І ми маємо інформацію, що цей садочок сьогодні хочуть нахабно продати. Тому ми будемо продовжувати щомісяця направляти листи до профільного міністерства щодо передачі цього садочку у комунальну власність міста.»


Переглядів: 2867
Поширень: 0