В цьому році у Вінниці стартує підготовка до будівництва нової системи оповіщення про надзвичайні ситуації європейського зразка. Це досить дороговартісний проект, тому реалізувати його планується впродовж кількох наступних років. У березні буде оголошено тендер на будівництво системи оповіщення з проектуванням. Після розробки проектно-кошторисної документації будуть визначатись терміни виконання робіт.

У Вінниці міська система оповіщення про надзвичайні ситуації будувалась ще в 60-х роках минулого сторіччя. Сьогодні вона підтримується в робочому стані, але функціональність її досить низька. У разі необхідності вона може подавати сигнал тривоги, почувши який вінничани мають увімкнути телевізор чи радіо, де в цей час буде транслюватись інформація про можливу загрозу.

Втім, існуюча система застаріла і охоплює не все місто, а центр Вінниці та частину деяких мікрорайонів, які будувалися до 80-х років. Тому було прийнято рішення замінити стару мережу і все необхідне обладнання на сучасне. Нова система має надати можливість не лише вмикати сигнал тривоги, а й транслювати пояснення – екстрене повідомлення. Крім того, під час проектування має бути передбачена можливість оповіщення людей із вадами слуху, які повинні інформуватись через інші канали комунікації.

«Поки що ми готуємось до проведення тендеру, який плануємо оголосити у березні. Ми хочемо створити у місті якісну систему оповіщення, яка стане елементом комплексної багатофункціональної системи «Безпечне місто», - каже начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи Вінницької міської ради Олег Парфілов.

Додатково

Екстрені повідомлення поділяються на повідомлення для мирного часу та повідомлення для особливого періоду. Повідомлення у мирний час містять інформацію про НС техногенного та природного характеру, а у особливий період – про повітряну небезпеку, закінчення повітряної небезпеки, загрозу хімічного та радіоактивного зараження. Окремий текст повідомлення передається при загрозі виникнення інфекційних захворювань (епідемій, епізоотій) на території області, міста, району тощо.



Переглядів: 2782
Поширень: 0