Цього тижня у Вінниці відбуватимуться заходи з нагоди 72 річниці визволення міста від фашистських загарбників. Сьогодні з Меморіалу Слави було демонтовано цифри «1941-1945», які за радянських часів окреслювали період Великої Вітчизняної війни. А на їх місці встановили нові – 1939-1945 – період Другої світової війни. Крім того, на площі висаджено тюльпани, які коли розпустяться, утворять жовто-блакитний прапор.

Наприкінці червня минулого року у Вінниці було створено робочу групу з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки на території міста. Наразі вже перейменовано 135 вулиць. Також було демонтовано низку пам’ятних знаків та меморіальних дощок, пов’язаних з комуністичною добою.

А 14 березня на Меморіалі Слави демонтували декілька цифр, які утворювали напис «1941-1945», і на їх місці розмістили нові: «1939-1945». На думку керівника Вінницького історичного товариства, історика Олександра Федоришена заміна дати «1941» на «1939» є логічною, адже за цифрами 1939, 1940, 1941 стоять десятки тисяч поламаних війною доль українських родин.

На Меморіалі Слави замінили цифри – вони символізуватимуть відлік II Світової війни

«Ще в березні 1939 року Карпатська Україна стала на захист своєї проголошеної державності від тодішнього союзника Гітлера – хортистської Угорщини. Кілька місяців потому, 1 вересня 1939-го, військова агресія нацистської Німеччини проти Польщі розпочала кривавий відлік Другої світової. Більше 8 тисяч українців загинули як солдати та офіцери польської армії. Більше 27 тисяч українців в складі Червоної армії навіки залишились в снігах Фінляндії під час радянсько-фінської війни 1939-1940 років, серед них – сотні уродженців Вінниці та Вінницької області. Пам'ять про них в сквері Слави не менш важлива за полеглих в інші роки Другої світової, адже це наш «український рахунок» цього страхітливого геополітичного конфлікту», - говорить Олександр Федоришен.

На Меморіалі Слави замінили цифри – вони символізуватимуть відлік II Світової війни

«Також на площі будуть замінені вказівники вулиць, у зв’язку із зміною їх назв. Буде осучаснено зелену зону – вже висаджено тюльпани жовтого та блакитного кольорів. Це – близько 200 рослин нового голландського сорту. Вони, коли розпустяться, утворять жовто-блакитний прапор. Також будуть додатково висаджені кущі троянд», – каже директор КП «Подільський туристично-інформаційний центр» Володимир Ходацький.

На Меморіалі Слави замінили цифри – вони символізуватимуть відлік II Світової війни

Також Володимир Ходацький розповів про один з можливих варіантів концепції щодо зміни вигляду радянської стели з мозаїкою. Наразі вона накрита великим жовто-блакитним стягом. «Це ще не кінцевий варіант, але поки що ми плануємо висадити тут тую, кипарис, розмістити 3-D картину старовинної Вінниці. Встановити поштовий ящик, в який вінничани та гості міста зможуть опускати листівки «З Вінниці із привітом», – додає Володимир Ходацький.



Переглядів: 4565
Поширень: 0