22 березня у Вінниці презентували новий благодійний проект по запису аудіокниг для людей зі слабким зором, як регіональний етап Всеукраїнської акції «Озвучимо книги для незрячих». У рамках проекту будуть озвучені та передані до бібліотек країни твори сучасних українських та зарубіжних авторів. У Вінниці вже вирішено озвучити книгу Орасіо Кірога «Казки Сельви». Долучитись до озвучення та можливості тимчасово надати спеціальне обладнання для цього може кожен бажаючий.

Вінницька міська централізована бібліотечна система, ГО «Культурний Всесвіт» та «Видавництво Анетти Антоненко» розпочинають регіональний етап Всеукраїнської акції «Озвучимо книги для незрячих». Журналісти, ведучі телебачення і радіомовлення, діячі мистецтв і мешканці міст, озвучать та передадуть до бібліотек твори сучасних українських та зарубіжних авторів книжкового «Видавництва Анетти Антоненко».

Серед авторів, готових «зазвучати», - українці Любко Дереш, Євгенія Кононенко, Остап Дроздов, чилійська письменниця Ісабель Альєнде, фрацуз Дідьє ван Ковеларт та інші. Усі аудіо-версії передадуть у 64 спеціалізовані бібліотеки для сліпих та інші бібліотечні заклади по всій території України. У Вінниці за підтримки департаменту культури міської ради, міської централізованої бібліотечної системи та громадської організації «Культурний всесвіт» озвучать книгу Орасіо Кірога «Казки Сельви».

Вінничан запрошують долучитись до благодійної акції по озвученню книг, які зможуть слухати люди зі слабким зором

Як розповіла ініціатор проекту Анетта Антоненко, проект розпочався з перекладу роману Дідьє ван Ковеларта «Жуль» про собаку-поводиря та його сліпу господарку і її зачепила історія про людину з вадами зору. «Є дуже багато людей, які не можуть прочитати сучасних українських та зарубіжних авторів. А у бібліотеках зараз дуже мало аудіозаписів книг. Тому й виникла ідея створення благодійного проекту «Озвучимо книгу для незрячих», – зазначила Анетта Антоненко.

«Хочу подякувати від міської влади видавництву Анетти Антоненко за таку ініціативу. А також – громадській організації «Культурний Всесвіт» за те, що вони підтримали цю ідею. Озвучення книг – це дійсно потрібна справа. Нагадаю, що у травні 2016 року у Вінниці відбувся перший в Україні «Аукціон проектів», під час якого ГО «Культурний Всесвіт» презентувала проект «Побачте нас». В його рамках вінницькі літератори озвучили 20 аудіо-книг. Взагалі, в місті багато робиться в напрямку створення безбар'єрного середовища для людей з інвалідністю. Щодо аудіокниг, то ми бачимо попит на них. До Всеукраїнської акції «Озвучимо книги для незрячих» долучаються все більше авторів, журналістів, діячів мистецтва і це дуже правильно, адже таким чином ми відкриваємо для цих людей літературні надбання сучасних письменників. Я думаю, що ми працюватимемо в цьому напрямку й надалі та шукатимемо нові методи для створення безбар'єрного середовища для всіх», – каже заступник міського голови Галина Якубович.

Вінничани, які мають бажання долучитись до благодійної акції та посприяти у озвучення книг: чи то начитавши їх, чи надавши можливість тимчасово користуватись технікою для запису, можуть звертатись до бібліотек міста та до департаменту культури міської ради.



Переглядів: 2835
Поширень: 0