Вінниця, 15 лютого 2011 р. — 55% магазинів комп’ютерної техніки та сервісних центрів у Вінниці пропонують покупцям встановити на комп’ютери піратське програмне забезпечення (ПЗ) або продають їх із уже встановленою неліцензійною операційною системою.

Про це свідчать результати чергової хвилі програми «таємний покупець», яку регулярно проводить компанія «Майкрософт Україна», щоб забезпечити захист споживачів від недобросовісного продажу ПК та надати допомогу продавцям комп’ютерної техніки.

Згідно дослідження, яке охопило 837 точок продажу, найвищий рівень піратства зафіксовано у Вінниці (у 55% випадків пропонується встановити неліцензійне ПЗ), Миколаєві та Одесі (48%).

Для легального ІТ бізнесу у Вінниці боротьба з піратством є питанням доцільності існування. «Наша діяльність побудована на продажу офіційного продукту, зокрема ліцензійного ПЗ, — говорить Василь Карпінець, директор компанії «ВінКластер». — Ми відраховуємо податки до бюджету, платимо зарплати співробітникам і створюємо робочі місця. А комп’ютерні пірати, відчуваючи повну безкарність, просто паразитують на легальних компаніях. В той час, як пірати отримують прибутки, наш бізнес в галузі ПЗ розвивається дуже повільно».

Разом з тим, навіть невелике зниження рівня комп’ютерного піратства матиме значний позитивний вплив на економіку країни. Результати дослідження, проведеного Міжнародним альянсом виробників програмного забезпечення (BSA), свідчать: ВВП України зросте на 586 млн. доларів, якщо за 4 роки рівень комп’ютерного піратства знизиться всього на 10%. А це — еквівалент чотирирічної заробітної платні 39 тис. вчителів в Україні.

Якщо ж 10%-е зниження піратства відбудеться за перші два роки 4-річного періоду, це щонайменше на 29% збільшить позитивний вплив на економіку, забезпечивши 755 млн. доларів ВВП і 116 млн. доходів у держбюджет від сплати податків.

«Украй важливий той факт, що економічні вигоди від скорочення рівня піратства в галузі програмного забезпечення залишаються в країні, в конкретному регіоні, —
говорить Юрій Омельченко, керівник департаменту з захисту прав інтелектуальної власності компанії «Майкрософт Україна», голова комітету BSA в Україні. — Дослідження засвідчує, що на внутрішньому ринку залишається 61% додатково створеного ВВП».

У Вінницького регіону є значний інноваційний потенціал і можливості для економічного росту. «Майкрософт Україна» має в цьому місті більше тридцяти партнерів, які забезпечують робочі місця для висококваліфікованих фахівців у сфері ІТ. Також тут розташовані офіси вітчизняних розробників програмного забезпечення. Однак високий рівень піратства змушує розробників працювати на закордонних замовників, а продавці ліцензійного ПЗ і компанії ІТ-сфери не можуть створювати нові робочі місця і збільшувати відрахування до місцевого і державного бюджетів.

«Операції з ліцензійним ПЗ — продаж, обслуговування і підтримка — дуже важливе джерело прибутку для всієї IT індустрії, — стверджує Дмитро Шимків, генеральний директор «Майкрософт Україна». — За статистикою країн Центральної та Східної Європи, на кожний 1$, отриманий Microsoft від продажу програмного забезпечення, компанії, задіяні у роботі з ПЗ, заробляють удесятеро більше — 10,44$. Тому зусилля у боротьбі з комп’ютерним піратством — це інвестиції в завтрашній день української сфери IT та стимул росту вітчизняної економіки».

Програма «таємний покупець» регулярно проводиться по всій Україні. В її рамках відбувається візит «клієнта» у роздрібні точки з продажу комп’ютерів, де він цікавиться умовами придбання ПК. Завдання полягає в тому, щоб виявити факти пропозиції встановити неліцензійне ПЗ або продажу техніки із уже встановленими піратськими програмами.

Дослідження «Економічні вигоди від скорочення піратства в галузі програмного забезпечення» покликане підрахувати економічний ефект від зниження рівня піратства в галузі програмного забезпечення в 42 країнах, що складають 93% ринку пакетного програмного забезпечення. Вичерпний звіт за результатами дослідження можна знайти на сайті www.bsa.org/piracyimpact.
 


Переглядів: 4268
Поширень: 0