У Сполучених Штатах він виник у 60-х роках минулого століття. Там офіційно діє майже 8 тисяч таких контор. У їхньому арсеналі – цілодобові дзвінки боржникові з нагадуваннями про необхідність сплати. Потім і несподівані візити додому. Головне - психологічно зламати боржника і змусити його повернути гроші. Потім доходить до суду.У нас поки таких фірм не більше 50-ти. Але перспектива є - неповернення кредитів лише за іпотекою досягає критичної межі - понад 20%. Фахівці кажуть, що деякі банки вже перейшли катастрофічний поріг - 30%.

Курок зведено. Боргова пружина в Україні стискається все тугіше. Відсотки за доларові кредити стають непідйомними для позичальників і вже похитують Національний банк. За офіційною статистикою, лише за три останні місяці сума прострочених оплат за кредитами у банках зросла в чотири рази – із 10 до 40 мільярдів гривень.

Колекторські компанії, які займаються поверненням боргів громадян, ростуть як гриби після дощу. Поки ніяких вибивань, запевняє керівник однієї з них. Однак визнає: останнім часом банки звертаються до таких фахівців із боргів дедалі частіше. Їм потрібна юридична підтримка для повернення кредитної застави, але поки що насильницькі виселення – здебільшого лише страшний сон.

Олег Мельниченко, генеральний директор колекторської компанії: "Ви знаєте, у своїй практиці ми не доходили до того, щоби банк йшов на принцип і доходили до того, щоби насильно чи з різкими заходами виселяли людей з квартир. По-друге, я не вважаю, що зараз цей момент настав".

Проти лома є прийом. Інший лом. Жертви кредитів гуртуються в антиколекторські об‘єднання. І це ще одне підтвердження, що банки готуються до найгіршого – масового заморожування оплати кредитів. Про це кажуть і фахівці з нерухомості. Найповажніші рекламні видання отримують пропозиції до співпраці від фінансових структур. Настільки серйозні, що спеціалізовані журнали планують відкривати окремі рубрики для реклами продажу конфіскату.

Світлана Зеленська, директор департаменту нерухомості рекламно-видавничої компанії: "Саме з цих відділів до нас звертаються. Я знаю, що є ще звернення до агентств з нерухомості посприяти продажу заставленого майна. Видно в країні така ситуація, що зараз з’явився і росте з кожним днем цей сектор ринку нерухомості".

Однак, якщо гривня не зміцниться, здадуть нерви самих банків. Вже тепер вони відкривають спеціальні відділи, що займаються заборгованістю. Нині українці лише за іпотечними кредитами винні банкам близько 80-ти мільярдів гривень. Поки колекторські фірми можуть проковтнути ринок на 2,5 мільярди. Тож, журнали з нерухомості ризикують розбухнути до багатотомників. Утім, самі банки визнають: відбирати житло та машини їм украй невигідно. Зрозуміло, що жорсткі санкції можуть бути лише показовими і вибірковими. Але якщо подзвонять саме у вашу квартиру?


Переглядів: 2834
Поширень: 0