Засновник популярної соціальної мережі «ВКонтакте» Павло Дуров тепер на своїй сторінці у «Facebook» питає порад, в якій країні розпочату роботу над своїм новим проектом. Жити і вести бізнес на батьківщині Павел Дуров більше не бачить можливим, а то й більше – визнає небезпечним.

Після того, як Дуров продав свої акції «ВКонтакте» і відмовився співпрацювати з російським ФСБ щодо даних організаторів груп «Євромайдану», а згодом із ЗМІ дізнався про своє звільнення з посади гендиректора соцмережі, він вирішив назавжди покинути Росію. «Боюсь, зворотного шляху уже немає», - заявив Дуров, підозрюючи проблеми із владою.

«Я і моя команда з 12 розробників тимчасово влаштувалися в Центральній Європі, і зараз шукаємо місце для нашої постійної дислокації. Ми вибираємо новий будинок, країну, яка дасть можливість розвивати проект в умовах свободи слова та недоторканності приватного життя, - пише Дуров. - У нашій команді шість чемпіонів АСМ (міжнародної студентської олімпіади з програмування) і шість переможців інших конкурсів з програмування. Завдяки цим хлопцям у месенджера Telegram з\'явилося 40 млн зареєстрованих користувачів по всьому світу через вісім місяців з моменту запуску. Кілька членів команди, включаючи мого брата, відповідальні за створення «ВКонтакте » тим , чим він є зараз - єдиною соцмережею , яка перемогла «Facebook» на відкритому локальному ринку. Тепер ми збираємося створювати наступний проект - мобільну соціальну мережу.»

Павло Дуров зарікся вести бізнес у Росії

Засновник соцмережі визначив критерії, яким мають відповідати країна або місто, які дозволили б йому там оселитися і працювати. Однозначно, це не бюрократичні, поліцейські держави, з великими урядами, війнами, соціалізмом і надмірним регулюванням.

«Ми любимо свободу, сильну судову систему, невеликі уряди, вільні ринки, гарантії нейтральності та дотримання прав людини», - підкреслює Павло Дуров.

Серед відповідей під зверненням Дурова у «Facebook» найчастіше значаться європейські країни. Йому радять Німеччину, Естонію, Фінляндію, Швецію, Швейцарію або Литву. Творець проекту TrackDuck Едмундас Бальчіконіс з Литовської спільноти стартапів вже звернувся до Дурова з пропозицією приїхати в його країну, бо вважає, що вона відповідає усім критеріям.



Переглядів: 3381
Поширень: 0