На сайті Вінницької міської ради розпочав роботу новий сервіс «Мапа коштів вінницької громади». Наразі система лише запускається та тестується. Проект спрямований на збільшення прозорості використання публічних коштів Вінницької міської громади. Тут вінничани можуть дізнатися про витрати з міського бюджету на муніципальні підприємства і заклади, на різноманітні міські культурні і спортивні заходи тощо. Наразі триває вдосконалення роботи цього сервісу, участь у цьому можуть взяти всі бажаючі, надіславши свої пропозиції на поштову скриньку [email protected]

У Вінниці постійно створюються новітні сервіси для громадян спрямовані на прозору діяльність та відкритість вінницької міської влади. Один із найновіших – це «Мапа коштів Вінницької громади», яку для зручності інтегровано із Мапою звернень громадян на сайті міської ради (http://map.vmr.gov.ua). Щоб ознайомитись з бюджетом міста потрібно у лівому нижньому кутку натиснути на позначку, де зображено монети.

Мерія спільно з громадською організацією запустила новий онлайн сервіс «Мапа коштів вінницької громади»

«За останній рік Верховна рада України прийняла досить багато законів, які намагаються приблизити нас до європейського способу життя. Один з них стосується відкритості публічних грошей, а саме, закон «Про відкритість використання публічних коштів», який Верховна рада прийняла 11 лютого цього року. Ця інформація є відкритою, вона оприлюднена на офіційних сайтах міських рад. Але для більшості громадян досі складно знайти необхідну інформацію серед багатьох цифр та нагромадження рядків специфічних даних на різноманітних офіційних сайтах державних органів влади та органів місцевого самоврядування. Ще з 2008 року на сайті міської ради  в розділі «Бюджет міста» вінничани мають можливість знайти інформацію про бюджет міста, як він витрачається, звідки йдуть надходження в бюджет. Інформації дуже багато, і вона різноманітна. Для того щоб спростити пошуки інформації виникла ідея створити «Мапу коштів вінницької громади», – каже голова громадської організації «Кредо» Володимир Хорошев.

Мерія спільно з громадською організацією запустила новий онлайн сервіс «Мапа коштів вінницької громади»

Тож, з метою сприяння прозорості бюджетного процесу та розуміння громадськістю роботи Вінницької міської ради та її виконавчих органів, служб міста, Вінницька міська громадська організація «Кредо» спільно з департаментом правової політики та якості, департаментом інформаційних технологій міської ради у 2015 році започаткувала проект «Мапа коштів Вінницької громади».

Мерія спільно з громадською організацією запустила новий онлайн сервіс «Мапа коштів вінницької громади»

Нагадаємо, що у 2011 році ВМГО «Кредо» спільно з департаментом інформаційних технологій брали участь у створенні електронного сервісу міської ради «Мапа звернень громадян м.Вінниці» (проект реалізувався за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»). Використовуючи мапу міста на сайті міської ради мешканці мають змогу залишити повідомлення для служб муніципалітету і вказати проблемні питання на території Вінниці, проконтролювати процес виконання заяви і отримати відповідь.

Мерія спільно з громадською організацією запустила новий онлайн сервіс «Мапа коштів вінницької громади»

«По аналогії з мапою звернень виникла ідея розмістити на мапі міста посилання на муніципальні підприємства і заклади, на різноманітні міські культурні і спортивні заходи та вказати витрати з міського бюджету на їх реалізацію. Будь-яка людина, зайшовши на «Мапу звернень», може побачити скільки коштів витрачено на той чи інший заклад, заходи тощо. Як на мене, цей сервіс досить вдалий. Він був підтриманий у рамках міського конкурсу грантів від Вінницької міської ради, а також – Асоціацією міст України, спільно з Норвезькою асоціацією місцевих регіональних влад за фінансової підтримки МЗС Норвегії в рамках проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», – зазначив Володимир Хорошев.

Як розповів Володимир Хорошев, система лише запускається, проводиться її тестування, вона буде наповнюватися необхідною інформацією.

«На сьогоднішній день міська рада запустила велику кількість сервісів як інформаційних, так й інтерактивних. Якщо ці сервіси будуть кожен окремо, тоді громадянам буде складно ними користуватися. Тому щоб користувачі швидко і легко могли знайти «Мапу коштів вінницької громади», ми її розмістили на одному з найбільш використовуваних ресурсів міської ради, а саме, на «Мапі звернення громадян», – розповів директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко.

Мерія спільно з громадською організацією запустила новий онлайн сервіс «Мапа коштів вінницької громади»

«Потрапити на Мапу звернень громадян міста можна або з тизера, або з правої частини головної сторінки міської ради. Там є позначка, на якій зображені монети, натиснувши на неї людина потрапляє у розділ «Мапа коштів вінницької громади», – каже працівник департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Діна Черненко.

Мерія спільно з громадською організацією запустила новий онлайн сервіс «Мапа коштів вінницької громади»

Новий сервіс міської ради «Мапа коштів Вінницької громади» дозволить громадянам взаємодіяти з муніципальною інформацією у зрозумілій візуалізованій формі.

З пропозиціями щодо роботи електронного сервісу «Мапа коштів Вінницької громади» мешканці міста можуть звертатися на поштову скриньку [email protected]



Переглядів: 6117
Поширень: 0