Примітно, що деякі, здавалося б зовсім дріб’язкові речі, починають формувати певні модні тенденції у місті. Так було, коли вздовж магістральних вулиць почали з’являтись перші підвісні квіткові клумби, а вже за кілька місяців схожі елементи декору можна було побачити на літніх майданчиках кафе. Так було і з прапорами міста, які сьогодні на загальноміські та державні свята можна побачити не лише на центральних вулицях, але й біля багатьох закладів сфери послуг (і, до речі, не лише на свята).

Особливе місце у формуванні міського середовища займають пам’ятники та скульптурні композиції. В містах нашої держави традиційно можна побачити пам’ятники різним історичним особистостям. Відтак ті, хто буває за кордоном, можуть отримати культурний шок, побачивши скульптури персонажів казок, міфічних героїв, кіно шедеврів, представників різних професій тощо.

Нова скульптура від Ковбаскофф

Кілька років тому у Вінниці з’явилась перша така скульптура – біля галереї «Інтершик» оселився невідомий художник із своїм супутником-песиком. Згодом у сквері Козицького кожен бажаючий отримав можливість посидіти на лавочці поруч із видатним вінницьким архітектором Григорієм Артиновим, вилитим із бронзи. Ще через деякий час візитівкою однієї з кав’ярень стала скульптура лева. А днями цей список поповнився биком, який розташувався на Вишеньці поруч із магазином відомої у місті торгової марки ТМ Ковбаскофф.

Над скульптурою працював вінницький скульптор Анатолій Бурдейний. Рік роботи із бетоном, глиною, гіпсом та залізом – і шеститонний двохметровий племінний красень готовий. Представники ТМ Ковбаскофф, які замовили цю скульптуру, переконують, що бик дружелюбний до всіх: і малечі, і дорослих. Тому він радо позуватиме перед фотооб’єктивами, а взимку біля його спини навіть планують розташувати гірку, щоб дітвора могла з неї кататись. І додають, що залежно від пори року буде змінюватись зовнішній вигляд бика. Зараз, у сезон збору врожаю, його роги прикрашає вінок. Як він зустрічатиме новорічні свята – поки що не розголошують.

Пам’ятники бику сьогодні є у багатьох країнах світу. Їх сотні і вони дуже різні. В Мексиці, на півострові Юкатан, стоїть скульптура, яка виконана за особливою «рваною» технікою ліпки. У США, на знаменитій нью-йоркській вулиці Уолл-стріт, перехожі можуть побачити атакуючого бика. Цікаво, що скульптор Артуро ді Модік встановив його самовільно. Місцева влада цього подарунку не оцінила і прибрала. Але скульптура встигла наробити багато галасу і прийшлась до вподоби мешканцям Нью-Йорку, які виступили на її захист з вимогою повернути її на місце. З того часу вона красується біля знаменитої фондової біржі Нью-Йорку і стала її символом. Чугунний бик височіє на пагорбі навіть у російській глибинці неподалік від Воронежу. Однією з найбільш незвичайних скульптур є корова - «космонавт» у Стокгольмі. Подейкують, що її встановили з політичних мотивів. Напередодні парламентських виборів у Швеції, аби прикрасити місто і порадувати іноземних спостерігачів, місцеві творці створили екологічно чистий символ, - корів, - з різних матеріалів і встановили по усіх столиці Швеції. Найбільш популярною з них стала летюча корова у скафандрі.

Для довідки:

У давньогрецькій міфології бог усіх богів Зевс часто приймав подобу бика і з’являвся у ній давнім грекам. Втім, його наслідували і його брати та сини – Посейдон, Гефест та Діоніс. Священний бик Апіс був представлений серед богів також і в прадавньому Єгипті. Єгиптяни вірили, що саме він приносить по полях родючість і статок в родини. Символом могутності та родючості бик був і у давній Месопотамії та Індії, де і сьогодні супутниця бика, – корова, – є священною твариною. А у пращурів слов’янських народів священний золоторогий Бик-Тур — це могутня творча сила Всесвіту, носій родючості, символ мужності, хоробрості.


Переглядів: 10608
Поширень: 0