Навіть не пов'язана з валютною торгівлею людина знає, що попит породжує пропозицію. У відповідності з цим, перевага попиту на певний актив веде до його подорожчання. Ті котирування, які ми можемо спостерігати в торговому терміналі, залежать не тільки від суб'єктивних причин, але і від безлічі інших чинників, до яких належать макроекономіка та світова політика. І тут виникає дійсно актуальне питання – що ж сильніше впливає на валютний ринок – економічні чи політичні чинники? Давайте розберемося з цим моментом.

Економіка і політика – дві сфери, які постійно взаємодіють один з одним і не можуть існувати окремо. Для управління сильною економікою потрібний такий ж сильний уряд і, якщо в його діях з'являться недоліки, це негайно проявиться у вигляді економічного спаду. Зворотний взаємозв'язок також простежується і, якщо економіка знаходиться на спаді, але до влади приходять сильні лідери, які починають вести грамотну цілеспрямовану діяльність, вони, швидше за все, зможуть відновити втрачені позиції. Без сильної влади економіка в державі існувати не може, так само, як і сама країна неможлива без економіки. Висновок з даного висновку досить простий – вплив на ринокФорексекономіки і політики однаковий.

Розглянути дане питання можна і з іншого боку. На фінансовому ринку трейдери здійснюють обмін грошових одиниць кожної з країн, які є похідним не політичної, а економічної діяльності. В результаті ціни на валюту формуються залежно від імпорту, експорту, результативності будівельної та виробничої сфери. Реальні економічні фактори неможливо повністю придушити політичною силою.

В якості відповідного сучасного прикладу може служити Північна Корея, де економічна діяльність цілком підпорядкована політичній владі. Спроби правлячої партії довести своїм громадянам, що американський долар можна придбати за курсом 130 північнокорейських вон не супроводжуються успіхом, оскільки реальна ситуація вказує на те, що курс вище в 20-30 разів.

Північна Корея – приклад не самої сильної в економічному плані країни, однак подібні тенденції відносні і для наддержав. Протягом трьох років швейцарський франк був жорстко прив'язаний до євро і коштував 1,20. У 2015 році швейцарська валюта продемонструвала свою відому стабільність при одночасному ослабленні європейської грошової одиниці і долара США. Це був яскравий приклад того, як у фінансовій сфері вирішальний вплив мають стабільне економічне зростання в сукупності з надійною банківською системою. В цьому випадку економіка робить набагато більш сильний вплив порівняно з політичним курсом країни.

Втім, інша ситуація спостерігалася на ринку після виходу зі складу Європейського Союзу Великобританії. У той час англійська валюта знизилася на ринку forex в ціні на 20%, захопивши з собою і євро. Така ж ситуація була і в 2014 році, коли шотландці могли проголосувати за вихід зі складу Великобританії на референдумі. У той час економіка ніяк не впливала на девальвацію національної валюти і причини полягали виключно в її політичній діяльності.

Схожа ситуація була на ринку і під час спроби військового перевороту в Анкарі, який мав місце влітку 2016 року. У цей момент ліра серйозно знизилася в ціні, після появи на вулицях турецьких міст бунтівників. Однак незабаром державна валюта повернула свої позиції, після того як був наведений порядок. І це черговий приклад того, коли політика виявляється сильніше економічної складової в країні. Але якщо в сильних країнах цей вплив не настільки істотний, то в слаборозвинених державах частіше політика визначає економічний курс і вартість національної валюти.

Багато учасників ринку Форекс, які ведуть торгівлю на торговій платформі metatrader 4, звикли вважати, що на євро більший вплив має політика, а на американський долар – економіка. Сперечатися з цими висловлюваннями неможливо, але важливо розуміти, що фінансові ринки можуть серйозно змінюватися в залежності від пори року чи інших важливих подій. Тому трейдери повинні розуміти, що ступінь впливу політичних та економічних факторів на валютному ринку періодично змінюється.



Переглядів: 5623
Поширень: 0