Анатолій Федорович Завальнюк – ініціатор створення музею в селі Марківка, де поховано видатного українського композитора та хорового диригента Миколи Дмитровича Леонтовича, автора широковідомих обробок українських народних пісень. Творча зустріч з цим знавцем життя та творчості композитора відбудеться 7 грудня о 14.00 у кінотеатрі «Родина».

В рамках третіх «Хорових асамблей Миколи Леонтовича», проекту, що проводиться у першій декаді грудня на честь 135-ї річниці з дня народження композитора, А. Ф. Завальнюк презентуватиме та коментуватиме показ документальних фільмів «Музей Миколи Леонтовича» та «Микола Леонтович» в яких викладено життєпис нашого видатного земляка.

Кандидат мистецтвознавства, професор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, член Національної спілки композиторів А. Ф. Завальнюк присвятив більшу частину свого життя дослідженню життєвого та творчого шляху Миколи Леонтовича. Він – автор монографії «Микола Леонтович: листи, документи, духовні твори», видання, що було визнано кращою книгою України на Київській міжнародній виставці-ярмарку у 2008 році. Саме його стараннями в музеї Леонтовича зібрано низку цікавих та рідкісних матеріалів, велику кількість старовинних фотографій, оригінальні рукописи партитур, титульних обкладинок збірок пісень, піаніно, книги, ноти та меблі композитора. Саме Анатолій Федорович відкрив світові документи, що засвідчують таємницю трагічної загибелі композитора, саме А.Ф. Завальнюк став засновником меморіального музею в с. Марківка Теплицького району.

У фільмах, які вперше презентуються широкому загалу, значну увагу приділено не лише творчим здобуткам Миколи Леонтовича, але й обставинам насильницької смерті автора всесвітньовідомого «Щедрика». Матеріали, що довгий час було приховано у архівах, спогади родичів та сучасників композитора стануть надбанням громадськості.

Взірцем для сучасників є громадські діяння Леонтовича. Перегляд документальних стрічок та зустріч з архіваріусом славетного композитора та хормейстера – це ще один привід вшанувати пам\'ять великого композитора, який уславив українські народні пісні по всьому світу.



Переглядів: 4857
Поширень: 0