Чотириметровий "дивоптах" пройшовся сьогодні вулицями Вінниці

За словами Любові Спірідонової, кожен елемент твору є окремою «картинкою», і з таких картинок складається образ українського світогляду, знайомого нам з фольклору. Півень будить сонце. Його гребінь прикрашений давніми солярними знаками. Око півня, це спіраль-безконечник, взята зі скіфської пекторалі. Крила – це та дивовижна сила яка піднімає в повітря, наближаючи птаха до небес з яких завжди дивиться на нас Всевидяче око. Його пишний хвіст – це барви веселки, барви життя. А вся казкова композиція височить над синіми хвилями Південного Бугу, названим у народі Богом, бо річка несе у собі божественну суть.

Чотириметровий "дивоптах" пройшовся сьогодні вулицями Вінниці

Любов Спірідонова зазначила, що скульптура виготовлена для участі Вінниччини у всеукраїнському фестивалі «Парад вишиванок», який відбудеться у Києві 24 серпня 2013 року. Частиною цього фестивалю є видовищний конкурс «Диво-птах», у якому кожне місто-учасник представить свого птаха під час карнавальної ходи головними вулицями столиці.

В ході заходу Диво-птах пройшов вулицями міста від вул.. Архітектора Артинова до Центрального залізничного вокзалу (включаючи вулиці: Соборну, Келецьку та пр. Коцюбинського) та був встановлений на Театральній площі, де відбулась його презентація.

Метою цієї культурно-мистецької акції є популяризація народного мистецтва Вінниччини, яка відзначається своєрідною стилістикою і регіональними особливостями.

Чотириметровий "дивоптах" пройшовся сьогодні вулицями Вінниці

Автор цього твору – заслужений майстер народної творчості, один з найкращих в Україні представників народного малярства Василь Слободянюк.

Він зазначив, що на цей розпис його надихнули фольклорні мотиви, в яких «мінімум засобів – максимум переконання».

Чотириметровий "дивоптах" пройшовся сьогодні вулицями Вінниці

Для довідки:

Вінницький Птах – це своєрідна подільська народна картинка у якій відтворено дивоцвіт давніх людських уявлень, переданих ще у піснях та переказах, зафіксованих у народному малярстві. Його голова, гребінець, очі, тулуб, крила та хвіст – деталі, які несуть смислове навантаження та є давнім символом, а кожна барва має значення.

Півень здавна був хазяїном двору – поважний, голосистий, красивий, яскравий. Він починав день хлібороба, і тому, на рівні підсвідомості українця, був символом часу.



Переглядів: 7083
Поширень: 0