Цей унікальний літературно-мистецький проектносить назву «Гастролі одного твору» та присвячений прочитанню творчості Михайла Коцюбинського по-новому. Проект було задумано співробітницею музею Анною Андрушко. Минулого року вона виграла грант у розмірі 16 тисяч гривень в межах проекту з розвитку музейної справи «ProMuseum», за підтримки OpenSocietyInstitute, міжнародного фонду «Відродження» та МБФ «Україна 3000».

Тіні забутих предків у вінницькому торговому центрі

Справді, музеям не вистачає публічної промоції і, в рік коли відзначатимуть 150-річчя від дня народження українського письменника, музей-садиба Михайла Михайловича Коцюбинського пропонує знову зануритись у безсмертні твори чарівника українського слова, дізнатись більше про те, як він творив, глибше пізнати загадкових героїв повісті «Тіні забутих предків», ще раз згадавши дивовижну та трагічну розповідь про кохання гуцульських Ромео та Джульєтти – Івана і Марічки.

Тіні забутих предків у вінницькому торговому центрі

Задум співробітників музею був реалізований молодою аматорською трупою «Експериментального вуличного театру», що існує у Вінниці вже два роки. Саме ця талановита молодь (під керівництвом Мар’яни Дерлиці та Ольги Гончарук) написала сценарій незвичної постановки, що містить, окрім самого твору, читання сучасниками листів М. Коцюбинського, в яких він розповідає про історію написання повісті.

Тіні забутих предків у вінницькому торговому центрі

Одним з цікавих творчих вирішень постановки є чергування гри акторів на сцені та театру тіней. Крім того дійство вирішено було посилити відео-інсталяцією, автором якої став Микита Худяков з Миколаєва, а також оригінальною анімацією та малюнками. Загалом вийшло захоплююче видовище, втілене з невимушеною легкістю у бурхливій атмосфері сучасного торгового центру.

Колектив музею та творча молодь міста запрошують 5 та 12 квітня переглянути знову барвисту постановку «Гастролі одного твору». Сеанси починатимуться о 13.00, 15.00 та 17.00 на третьому поверсі SkyPark. Перед глядачами оживатимуть не лише герої Івана та Марічки та химерні створіння з гуцульських переказів, а й сам Великий Сонцелюб за роботою у власному кабінеті.

Організатори мають надію, що цей проект приверне увагу як молоді, так і дорослих, допоможе багатьом пригадати красу класичного твору українського письменника, що народився, жив та творив у нашому місті. Завершиться проект «Гастролі одного твору» 18 травня у Міжнародний день музеїв та всеукраїнський день Європи. В цей день літературно-мистецький проект покажуть вже у стінах музею-садиби Михайла Коцюбинського.



Переглядів: 5205
Поширень: 0