Родзинкою концертної програми на честь Дня Молоді, що відбулась вчора у центральному парку, на Майдані Водограю, став виступ латвійського гурту Бірути Озолині. Концерт відбувся за підтримки Посольства Латвії в Україні та Вінницької міської ради і став ще однією культурною подією в рамках програми головування Латвії в Раді ЄС.

 Медитативна лірика латиського фольклору

Дещо джазової нотки у виступ співачки привносив трубач Магнусс Баугіс. Його пронизливі соло сповнювало пісні ще більшої емоційності. А ритму сучасності усьому виступу додавали вкраплення електронної музики Давіса Озолиньша, сина співачки.

 Медитативна лірика латиського фольклору

Медитативна лірика латиського фольклору

Сама Бірута Озолиня не лише співала, а й грала на старовинному струнному інструменті, символові латиської музики – кокле. Цікаві звуки інструменту, ніжний голос виконавиці та автентична манера виконання причарували слухачів.

Медитативна лірика латиського фольклору

Близьке знайомство з старовинними латиськими піснями справило неабияке враження на вінничан. Пані Бірута Озолиня щиро вітала зі сцени волелюбний український народ і кілька пісень присвятила хлопцям, що боронять зараз наші східні рубежі.

А найемоційнішим моментом виступу стало виконання пісні, яку пані Бірута почула від людей, що записали її в українки в Сибіру. Це тужлива пісня «Верховино, ненько…». Цю пісню на відомий український мотив сумної коломийки одразу підхопили слухачі. Так, мовою музики вінничани спілкувались з латиськими виконавцями.

виступ латвійського гурту Бірути Озолині у Вінниці

Недаремно назвою концерту слугував рядок з латиської дайни (народної поетичної мініатюри) – «Одне Сонце, одна Земля». Послання співачки з Латвії просте: для всіх нас світить одне сонце, тож жити народам потрібно у мирі та злагоді.

Концерт відбувся за підтримки Посольства Латвії в Україні та Вінницької міської ради у рамках проекту «Відкритий культурний простір» і став ще однією культурною подією в рамках програми головування Латвії в Раді ЄС.



Переглядів: 4157
Поширень: 0