25 живописних творів всесвітньо відомої майстрині наївного малярства, лауреата національної премії ім. Т. Г. Шевченка Марії Оксентіївни Примаченко та кераміка українських майстрів з фондів Дирекції художніх виставок України (м. Київ) представлені зараз у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею. Унікальна виставка, що носить назву «Казковий світ», експонуватиметься у нашому місті цілий місяць.

Ця експозиція з фондів ДХВУ надає можливість шанувальникам мистецтва ще раз доторкнутись до чистих джерел натхнення Марії Примаченко, а молодому поколінню познайомитися з самобутньою творчістю геніальної української художниці, яка у 1937 році на всесвітній виставці в Парижі отримала золоту медаль, здивувавши своїми картинами мистецький світ.

Вінничан запрошують на виставку всесвітньо відомої майстрині наївного малярства Марії Примаченко

У картинах відомої майстрині знайшли втілення враження від поліської природи, язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів, українські традиційні обряди та народні пісні. Кожне з барвистих полотен можна розглядати довго, знаходячи в ньому цікаві деталі та візерунки, посміхаючись від доторку до світу мальованих казок, який перед нами розкриває народна майстриня.

Виставку вдало доповнює кераміка з різних куточків України: тут представлені роботи опішнянських гончарів, відома косівська кераміка, композиція «Козак Мамай» заслуженого майстра народної творчості України Г. Денисенка з м. Васильків Київської області, твори кримськотатарських митців.

Вінничан запрошують на виставку всесвітньо відомої майстрині наївного малярства Марії Примаченко

За роботами Примаченко стоїть велика, різноманітна школа народного мистецтва, багатовікова культура народу. Художні критики твердять, що феномен її творчості це дивовижний сплав конкретного мислення, інтуїції, фантазії і підсвідомого, коли виходять у світ небувалі, часом химерні образи, вигадливі декоративні композиції, які щедро випромінюють енергію доброти й наївного милування навколишнім світом. Прості ж глядачі у кожній картині вбачають щось рідне та знайоме з дитинства, чарівне та буденне водночас. «Людям на радість» – так називається цілий цикл картин Марії Примаченко і справді від цих теплих картин стає радісно та затишно.

Майстриня померла у рідному селі у 1997 році, але пам'ять про неї жива. 2009 рік за рішенням ЮНЕСКО було оголошено роком Марії Примаченко. А цей місяць можна оголосити місяцем Примаченко у Вінниці. Поспішайте насолодитись виставкою.



Переглядів: 3666
Поширень: 0