Галерея «ІнтерШик» перетворилась вчора на скриньку українських народних речей – одягу, посуду, килимів, писанок, витинанок, тощо. У цей чудовий маленький автентичний всесвіт прибуло чимало гостей і все завдяки запрошенню п’яти відомих у мистецьких колах жінок, які об’єднались навколо ідеї збереження звичаїв та обрядів Східного Поділля.

 Це Наталя Сентемон – працівниця Вінницького обласного центру народної творчості, Вікторія Ніколаєва – художниця-кераміст та гончар, Анастасія Філінська, Інна Єрмакова – старший викладач Донецького національного університету, фотохудожник та Юлія Васюк – викладач народного вокалу, керівник фольклорної групи «Макоши» і майстриня по виготовленню ляльки-мотанки.

 У Вінниці презентували етномайстерню  "Коло"

П’ятеро подруг, з яких лише Юлія – професіонал, кілька місяців тому вирішили об’єднатись щоб не лише співати старовинних пісень нашого краю, але й досліджувати минувшину у більш широкому сенсі. Вони проводять майстер-класи з вишивки, писанкарства, гончарства, ткацтва, ляльки-мотанки, витинанки, створення воскового вінка, тощо, і все це за старовинними технологіями. Вони також випікають короваї і грають на старовинних музичних інструментах, пригощаючи всіх навколо і хлібом, і піснею.

 У Вінниці презентували етномайстерню  "Коло"

 У Вінниці презентували етномайстерню  "Коло"

Під час презентації дівчата заворожили всіх магією українського співочого слова, а потім презентували себе. Кожна розповіла якими шляхами прийшла до шанування традиційного мистецтва: від цікавості, до знань і до бажання ділитись цими знаннями з усіма іншими. Пісень співали чарівних і унікальних – всі вони зібрані у етно-експедиціях по селах і містечках Вінниччини.

 У Вінниці презентували етномайстерню  "Коло"

 У Вінниці презентували етномайстерню  "Коло"

Привітати етномайстерню «Коло» з офіційною презентацією прийшло чимало діячів культури міста. Чимало прозвучало щирих слів. І в кожному відчувалась справжня непідробна надія на те, що ці жінки (та їх не менш співочі діти) зроблять ще дуже багато корисног у справі відродження та збереження традицій рідного краю.



Переглядів: 3736
Поширень: 0