Цьогоріч у Вінниці відбулося безліч літературних подій, серед яких фестивалі, читання, поетичні вечори та презентації книг. Під кінець 2016-го ми вирішили поцікавитися, які твори та автори були в топі серед жителів нашого міста, а також чим порадували читачів вінницькі письменники? Для детального висвітлення інформації ми звернулися до викладача ВДПУ імені М. Коцюбинського та координатора подій у вінницькій книгарні «Є» Олександра Вешелені. Саме в цьому просторі постійно відбувалися культурно-мистецькі акції, зустрічі з письменниками та науковцями, кінопокази, обговорення новинок літератури та формувались читацькі вподобання 2016-го.

Як виявилося,  вінничани найактивніше цікавилися такими книжками, як «Бог ніколи не моргає» Регіни Бретт, «Таємне життя Біллі Міллігана» Деніела Кіза, «Дівчина у потягу» Поли Гоукінз, «Дім дивних дітей» Ренсома Ріґґза, «Знищ цей щоденник» авторства Кері Сміт, «Викинь мотлох із життя» від Марі Кондо.

Загалом люди цікавилися екранізованими романами, а також фантастикою і фентезі та порадниками. Серед українських книжок найпопулярнішими були «Триста поезій» Ліни Костенко, «Тамплієри» Сергія Жадана, «Кімната для печалі» Андрія Любки, «Бабине літо» Марка Лівіна та «Століття Якова» Володимира Лиса, особливо в новій обкладинці з кадром телесеріалу,  - розповів Олександр Вешелені.

Серед найпомітніших книжок вінницьких авторів можна відзначити збірки Сергія Татчина «Семисвічник» та «Кіновар» Юлії Броварної, а також окремі оповідання у антологіях «Львів. Кава. Любов» (Вікторія Гранецька), «Калейдоскоп життя» (Наталка Доляк), «Це ж елементарно, сер!» (Сергій Рибницький). Новими пригодницькими романами порадував читачів Олександр Дмитрук. Також важливим став вихід книжки «Самітний геній. Олесь Ульяненко» літературознавиці Ольги Пуніної.

Які книги та автори були в топі серед вінничан у 2016 році?

Ми дізналися, що зараз у Вінниці та й Україні загалом переживає справжній бум перекладна література, але виділити щось окреме досить складно.

- Маємо безліч хороших перекладів світових бестселерів (Д. Таррт, А. Ренд, І. Альєнде, К. Ішиґуро, С. Рушді, тощо), класиків ХХ століття (О. Гакслі, Дж. Фаулз, К. Ліспектор, С. Лем, Г. Лавкрафт), а також велике різноманіття науково-популярної, мотиваційної, бізнес-літератури, котру прийнято об'єднувати під рубрикою «нон-фікшн». До речі, цей сегмент ми регулярно обговорюємо в книгарні у рамках проекту «Нон-фікшн.ua».

Аншлаг у вінницькій книгарні «Є» цього року викликали презентації книг Богдана Логвиненка «Saint porno» та «Перехожі». Також багато людей зібрали зустрічі з Андрієм Бондарем, Ярославом Мельником, Маріанною Кіяновською, Іриною Славінською, Остапом Дроздовим, Іриною Ігнатенко, а також у травні презентація книги «Омріяний край» британської письменниці Лілі Хайд в рамках заходів фестивалю «Intermezzo».

Які книги та автори були в топі серед вінничан у 2016 році?

- Запам'яталися читання горор-оповідань до Геловіну у напівтемряві, і остання у році презентація книжки «Як писали класики» Ростислава Семківа, під кінець якої зникло світло. Та найдивовижнішою подією, безперечно, стала перша година продажів нової книги про Гаррі Поттера 30 вересня. Таку кількість ощасливлених від книжки облич я ще ніколи не бачив, а в черзі тоді вишикувалася понад сотня людей різного віку. Атмосфера була неймовірна! – насамкінець поділився Олександр Вешелені.



Переглядів: 3835
Поширень: 0