Відбулося засідання організаційного комітету щодо проведення в с. Четвертинівці Тростянецького району першого Всеукраїнського фестивалю «Батозька битва». Захід присвячено відомій події в історії України – перемозі українського козацького війська на чолі із Б. Хмельницьким над військами Речі Посполитої в битві під Батогом, яка відбулася 22-23 травня (1-3червня) 1652 року і стала героїчною сторінкою в історії української нації, взірцем слави і звитяги українського козацтва.

Проведення фестивалю ініціювали депутат обласної Ради, член постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Володимир Барцьось, керівник ГО “Ладижинська громадська рада”, голова літературно-мистецького об’єднання «Стожари» Андрій Скакодуб та Вінницький обласний краєзнавчий музей. Всеукраїнський фестиваль «Батозька битва» передбачено заходами Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 224.

У червні на Вінниччині відбудеться історичний фестиваль «Батозька битва»

У нараді взяли участь заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Володимир Лазаренко, депутат обласної Ради Володимир Барцьось, начальник управління культури і мистецтв облдержадміністрації Станіслав Городинський, начальник відділу молодіжної політики та взаємодії з громадськими організаціями Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Максим Студілко, директор державного архіву Вінницькій області Юрій Легун, директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, директор історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету ім. М.М. Коцюбинського Юрій Зінько, директор БФ “Волонтерський тил” Ніна Бегас, заступник голови координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Вінницькій ОДА, заступник голови правління Військово-патріотичного клубу “Айдар” Андрій Мельничук, голова Крайового товариства “Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна” Володимир Воловодюк, голова ГО «Вінницьке крайове козацьке молодіжне об’єднання “Молода Подільська Січ” Валентина Шпак-Мельник, представники інших громадських організацій національно-патріотичного спрямування Вінниччини.

У червні на Вінниччині відбудеться історичний фестиваль «Батозька битва»

Проведення фестивалю попередньо заплановано на 2-4 червня. Основні заходи відбудуться 3 червня на території села Четвертинівка Тростянецького району. Учасники засідання вирішили рекомендувати голові Вінницької ОДА видати розпорядження для проведення фестивалю, провести виїзне засідання за участю представників місцевої влади на місці проведення заходів, вжити першочергові організаційні заходи тощо. Фестиваль об’єднає учасників козацьких клубів та організацій, національних бойових мистецтв, клубів військово-історичної реконструкції, співців-кобзарів, усіх пошановувачів української козацької історії з області і України та пройде під гаслом “Без тютюну, алкоголю та лайки!”.

У червні на Вінниччині відбудеться історичний фестиваль «Батозька битва»

Метою та завданнями фестивалю є відродження національної самосвідомості української нації, вшанування традицій боротьби за незалежність і територіальну цілісність України, посилення національно-патріотичного виховання дітей і молоді, піднесення незламного духу українського вояцтва, пропагування подій, що вселяють віру і впевненість у зміцнення незалежної української держави та непереможність українського війська, популяризація історичної Батозької битви як красномовного уроку історії для нащадків, уроку мужності та величі народного духу, збереження і популяризація історико-культурної спадщини Вінницького регіону.

У червні на Вінниччині відбудеться історичний фестиваль «Батозька битва»

В основі програми фестивалю передбачені урочистості з нагоди відзначення річниці переможної Батозької битви з покладанням квітів до пам’ятників борцям за незалежність України і на честь Батозької перемоги; показові виступи членів військово-історичних товариств, козацьких організацій та клубів бойових мистецтв, організацій та клубів з військово-історичної, костюмованої і побутово-ремісничої реконструкції, козацьких обладунків та зброї, одягу, взуття, ужиткового мистецтва, військових звичаїв і традицій козацтва XVI–XVIII ст.; виставка творів народних майстрів з козацької тематики та визвольних змагань за українську державність; екскурсійні та просвітницькі заходи місцями козацької слави, зустрічі з видатними діячами, концертна програма з української і козацької тематики за участю колективів та окремих виконавців з області і України.

У червні на Вінниччині відбудеться історичний фестиваль «Батозька битва»

- Сьогодні в час війни нашої нації за незалежність України вкрай важливо плекати дух наших перемог, а не поразок, виховувати нашу молодь і суспільство на героїчних звитягах, яких в нашій історії було чимало, - прокоментував депутат обласної Ради Володимир Барцьось. - Батозька битва – це подія всеукраїнського значення, вшануванням якої ми відновлюємо історичну справедливість, гуртуємо патріотів Вінниччини і України в цілому, пропагуємо історико-туристичний потенціал нашого краю. Українці - нація переможців, тому важливо виховувати дух гідності, гордості за своє коріння, сміливості і бажання захищати й розбудовувати українську державу, показувати тяглість традицій визвольних змагань за самостійність і соборність України. Такі заходи допоможуть нам швидше подолати сучасні важкі часи морального пригнічення, зневіри та розчарування, які переживає наша держава

Нагадаємо, що під Батогом (на території с. Четвертинівка) 1-2 червня 1652 р. союзна армія Війська Запорозького і Кримського Ханства на чолі з Богданом Хмельницьким завдала нищівної поразки війську Речі Посполитої. Цю перемогу орівнюють із перемогою Ганнібала над римлянами під Каннами, Олександра Великого над персами біля річки Гранік і Наполеона в кампаніях 1806 та 1809 років. Завдяки Батозькій перемозі було остаточно утверджено незалежність української козацької держави від Речі Посполитої, повністю очищено українську території від окупаційних військ, закріплено військово-політичний союз між Україною і Молдовою-Волощиною. Відомо також, що під Четвертинівкою у 1672 році визначний український гетьман Петро Дорошенко здобув ще одну перемогу над польськими військами і українськими колаборантами на чолі із Михайлом Ханенком, а в 20-х роках ХХ століття в околиці села, м. Ладижина, Гайсинському, Брацлавському та Ольгопільскому повітах вів героїчну повстанську боротьбу за вільну Україну проти московсько-більшовицьких окупантів уродженець Четвертинівки – отаман Охрим Левченко.

Сьогодні в селі Четвертинівка діє музей “Батозька битва” – філія Вінницького обласного краєзнавчого музею, є низка унікальних історичних місць і пам’яток, які потребують збереження: пам’ятні знаки на честь Батозької перемоги, Богданова криниця, Кривавий і Кутів Яр, Поле Батозької битви, гора Батіг, урочище Берізки, місце переправи (татарський брід), пам’ятки археології та інші. Протягом кількох років поспіль громадськість Тростянеччини і Вінниччини пропонує владі області створити на місці цієї визначної події історико-культурний заповідник, який би сприяв збереженню зазначених пам’яток історії та археології, проведенню відповідних наукових досліджень, належного вшанування перемоги українського війська, яка має всеукраїнське значення та розвитку історико-туристичного потенціалу Вінниччини.



Переглядів: 2838
Поширень: 0