З 1 по 18 грудня щопонеділка, щовівторка і щоп’ятниці у Вінниці проходитимуть покази XIV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Захід вже традиційно відбувається на базі вінницької Книгарні «Є» з ініціативи ВОГО «Подільський центр соціальних технологій» та ХРГО «ПРАВО». Це – унікальна можливість побачити найкращі українські та зарубіжні документальні фільми, жоден з яких не залишає байдужими глядачів і дає поштовх до широкого суспільного діалогу довкола проблем прав людини. 

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.

Фільмом-відкриттям фестивалю у Вінниці буде стрічка, що розповідає про глобальну торгівлю китами, дельфінами й моржами – бізнес, сповнений жорстокості та корупції – «Народжені бути вільними» (режисерка Ґаяне Петросян). Це відважне викривальне дослідження від журналісток-дайверок отримало приз глядацьких симпатій на Docudays UA-2017. Вінничани побачать фільм 1 грудня.

Також в рамках фестивалю 5 грудня пройде дискусія «Кому належить міський простір: Вінниця» за участю активістів і урбаністів у рамках обговорення стрічки «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек», в якій мешканці Стамбула, реалізуючи своє право на місто, виступають проти комерціалізації публічного простору. Йтиметься про можливості використання й ревіталізації публічних просторів у різних районах міста і шляхи конструктивного впливу громади на рішення місцевих чиновників та інвесторів.

Зворушливі історії про дорослішання розповідають фільми з програми DOCU/ЮНІСТЬ. Серед фільмів програми DOCU/ПРАВА цьогоріч окремий акцент зроблено на правах дітей та сім’ї, а також на проблемах і долях мігрантів усього світу. Програма Мандрівного фестивалю включає також найкращі короткометражні стрічки з програми DOCU/УКРАЇНА, що презентує роботи молодих авторів та авторок, які через оптику власного почуття придивляються до людей, тернів та шляхів української реальності.

На закритті фестивалю 18 грудня відбудеться спеціальний показ Мандрівного Docudays UA. «Війна химер» (режисерки Анастасія та Марія Старожицькі) – особиста історія однієї з режисерок, яка переосмислює власний травматичний досвід, пов’язаний із війною. Це подорож двох закоханих до лінії фронту та спроби спільного життя після всього пройденого.

 Розклад показів у вінницькій Книгарні «Є» (вул. Соборна, 89):

  • 1 грудня, п’ятниця – Фільм-відриття: Народжені бути вільними (Великобританія, Росія; реж. Ґаяне Петросян)
  • 4 грудня, понеділок – Я не тутешня (Литва, Чилі; реж. Майте Альберді, Ґ’єдре Жіцките), Холодні вуха (Литва; реж. Лінас Мікута)
  • 5 грудня, вівторок – Історія зимового саду (Україна; реж. Семен Мозговий), Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек» (Туреччина) + дискусія «Кому належить міський простір: Вінниця»
  • 8 грудня, п’ятниця – DOCU/ЮНІСТЬ: Альфредо (Нідерланди; реж. Майке фон дер Лінден і Мар’є Губе), Рок-н-рольники (Нідерланди; реж. Дан Бол), Щоденник (Україна; реж. Олександра Чупріна)
  • 11 грудня, понеділок – DOCU/ПРАВА: В іншому світі (Польща; реж. Анна Бединська), Моя донька Нора (Бельгія, Франція; реж. Ясна Країновіч), Intro (Росія; Юлія Панасенко), Домашні ігри (Великобританія, Україна, Франція; реж. Аліса Коваленко)
  • 12 грудня, вівторок – DOCU/ПРАВА: Між іншим (Україна; реж. Юлія Аппен, Микита Лиськов, Олександра Васина, Наталка Целюба), Ці речі, ці спогади (Південна Африка; реж. Роджер Горн), У пошуках кращої долі (Німеччина; реж. Ганна Фішер)
  • 15 грудня, п’ятниця – DOCU/УКРАЇНА: До скорого (Україна; реж. Юлія Кочетова-Набожняк), Живі й нескорені (Україна; реж. Дарія Гірна), Укриття (Україна; реж. Анастасія Максимчук)
  • 18 грудня, понеділок – Фільм-закриття: Війна химер (Україна; реж. Анастасія Старожицька, Марія Старожицька) 

З 1 по 18 грудня у Вінниці проходитимуть покази фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Початок показів о 18:00. Вхід вільний.  

Детальний опис фільмів доступний на сайті http://traveling.docudays.org.ua

Організатори Мандрівного Docudays UA:

  • Українська Гельсінська спілка з прав людини
  • ГО «Південь»
  • Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»
  • ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

 Партнери:

  • Державне агентство України з питань кіно
  • Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини
  • ВОГО «Подільський центр соціальних технологій»
  • Хмільницька районна громадська організація «ПРАВО»
  • Книгарня «Є»

 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні



Переглядів: 2279
Поширень: 0