13-го грудня в рамках проекту «Вечори з “Аркатою”» Вінницька обласна філармонія презентує концерт до 75-річчя Героя України, голови Національної спілки композиторів України, педагога, громадського діяча Євгена Станковича.

Євген Федорович Станкович — український композитор, голова Національної спілки композиторів України (з 2005 року), заслужений діяч мистецтв УРСР (1980), народний артист УРСР (1986), Герой України (2008), кавалер ордену князя Ярослава Мудрого IV ступеня (2017).

Вінницька філармонія запрошує на концерт присвячений 75-річчю Євгена Станковича

Постать Євгена Федоровича Станковича є однією із центральних у сучасному музичному житті України. З перших композицій Станкович проголосив себе композитором драматичного спрямування. Його емоційно-заряджені твори відображають виклик і проголошують оптимізм. Композитор використовує музику як засіб для вираження власних філософських та драматичних думок. Кожен новий твір Майстра стає справжньою подією в культурному житті нашої держави.

Його творчий доробок представлений усіма музичними жанрами. Плідно працюючи з 1966 року, він написав 6 симфоній, 9 камерних симфоній, опери “Коли цвіте папороть” і Rustici, 6 балетів, велику кількість ораторіальних, камерно-вокальних та інструментальних робіт, а також музику для 6 спектаклів та більш ніж 100 фільмів.

Твори композитора звучать у концертних залах Канади, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Англії, Швейцарії, Югославії, Китаю, Філіпін та країнах постсоціалістичного об’єднання. В 1992 році Євген Станкович очолював журі першого Міжнародного фестивалю сучасної музики у м. Вінніпег (Канада). У 1996 році, на запрошення уряду Швейцарії, був композитором в резиденції кантона Берн (Швейцарія). Його Третя камерна симфонія увійшла в десятку найкращих творів світу організації ЮНЕСКО за 1985 рік. Він переможець низки вітчизняних та міжнародних мистецьких оглядів, конкурсів, фестивалів.

Євген Станкович – глибоко національний композитор світового рівня: український – бо національна константа (чи то фольклор, чи то вітчизняна професійна традиція) є найважливішим джерелом його наснаги; світовий – бо творчі досягнення майстра вийшли за межі українського виміру і стали загальнолюдським надбанням.

У Вінниці творчість видатного українського композитора представить колектив, що є флагманом класичного музичного мистецтва на Вінниччині, академічний камерний оркестр «Арката». В програмі вечора камерні симфонії №7 та №3, а також Opera rustici («Сільське весілля») на вірші Бориса Олійника. Солістами концерту будуть Олена Шевченко (скрипка), Альона Ткачук (флейта), Наталя Лановенко (сопрано), Йосип Машталяр (баритон).

Вінницька філармонія запрошує на концерт присвячений 75-річчю Євгена Станковича

Початок концерту о 18:30 в залі філармонії. Довідки за телефонами: (0432)66-13-50, (0432)66-06-91, (093)027-75-70 та офіційному сайті філармонії – filarm.vn.ua



Переглядів: 2727
Поширень: 0