17-18 березня у Вінниці пройшов фестиваль ContemporaryMusicDaysIn Vinnytsia-2018.

Протягом двох днів у концертній залі Вінницької обласної філармонії вінничани та гості міста знайомились з сучасною новаторською музикою провідних українських композиторів та виконавців, що здобули славу та визнання у Європі.

Кожен концерт був несхожим на інший. І саме у цьому, одностайно зійшлися у враженнях глядачі, «родзинка» фестивалю.

Під час кожного нового виступу вінничани отримували знайомство з іншим жанром, нові неочікувані музичні відкриття та сюрпризи, а відповідно - абсолютно різні неповторні відчуття та враження.

Фестиваль ContemporaryMusicDaysIn Vinnytsia-2018 пройшов за підтримки Вінницького міського голови Сергія Моргунова та голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія.

Головний організатор фестивалю – Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля.

Відкрив фестиваль концерт «Mariologia», під час якого глядачі насолоджувалися найвищими сучасними досягненнями духовної музики України. Знаменитий київський ансамбль сучасної музики AlterRatio (переклад назви з латини - «Інше мислення») презентував сучасні інтерпретації давніх літургічних григоріанських піснеспівів, над якими протягом року працювали чотири відомі українські композитори: Максим Шалигін (Україна/Нідерланди), Святослав Луньов (Україна), Олексій Ретинський (Україна/Австрія) та Максим Коломієць (Україна/Німеччина). Останній, до речі, спеціально приїхав до Вінниці, аби заграти на гобої.

Ангельські голоси 12 хористів доповнював приголомшливий мікс музичних інструментів, серед яких, зокрема, були тібетські співочі чаші,а також тонка гра світла й тіні у відеоарті, створеному відеохудожницею Аліною Федотовою.Музичні чарівники з легкістю занурили слухачів у незвідані світи звуків, подарувавши найсильніші враження.

- Ансамбль сучасної музики AlterRatio, створений надзвичайно талановитим диригентом Ольгою Приходько, вже вісім років об’єднує відданих своїй справі музикантів, що стали першовідкривачами terraincognita у новій вокальній музиці. І ми щасливі, що саме їхній надзвичайно глибокий проект «Mariologia», який ламає стереотипи та упередження щодо «традиційного» звучання хорової музики та можливостей вокального ансамблю і відкриє нову сторінку сучасної академічної вокальної ансамблевої та хорової музики, відкрив наш фестиваль, - ділиться директор ContemporaryMusicDaysIn Vinnytsia-2018, заслужена артистка України Ірина Френкель.

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Зовсім іншим за настроєм – легким, веселим та по-справжньому феєричним – став другий концерт фестивалю «Нитки Шоренкова». У своєму електро джаз-фолк проекті два генії-мультиінструменталісти: знаменитий композитор, піаніст-віртуоз Максим Шоренков та духовик-народник Максим Бережнюк філігранно поєднали красу народного мелосу, запальних ритмів джазових гармоній і сучасний відеоарт, створений знаменитим медіа-художником VJ Yarkus.

Їхній концерт став справжнім «парадом» унікальних музичних інструментів: від легендарної української трембіти, оригінальної «української волинки» дуди, старовинної колісної ліри, магічного дудука і пан флейти, денцівки і дводенцівки, телинки, флояри, окарини, хулусі, зозулі, дримби до сучасних синтезаторів, прекрасного роялю та інноваційного винаходу - музичного інструменту «Нитки Шоренкова», який вперше прозвучав у Вінниці, причому одразу у двох варіантах – акустичному та електронному.

Як винахід «Нитки Шоренкова» запатентовані 20 років тому і вже проаналізовані у дисертації про синтез художніх засобів у сучасній музиці, як досягнення сучасної української культури. Це той культурний прорив, яким ми можемо пишається як нація, і що можемо пред'явити Європі у області розвитку української музичної культури в контексті світових тенденцій.

Вражені побаченою феєрією вінничани довго не хотіли відпускати Максима Шоренкова та Максима Бережнюка,купаючи артистів у найгучніших оваціях. Музиканти двічі виходили на біс, а Максим Шоренков, зізнавшись, що понад усе любить імпровізацію, подарував Вінниці персональну композицію, яку тут же створив на основі трьох нот – ля, ре і до, які назвали глядачі із зали.

- Отримавши запрошення на фестиваль, ми з літа готували прем’єри спеціально для вас. Кожну композицію створювали з нуля, привезли найцікавіші інструменти, щоб показати вам мікс джазової, електронної, фольклорної музики і останні розробки, які є у світі, щоб ви побачили, що нам, українцям, є чим гордитися, адже маємо величезне культурне багатство, - відзначив Максим Шоренков. – Вінниця нас настільки тепло приймала, що я закохався у ваше місто! Тут прекрасні, надзвичайно талановиті люди, які люблять свою справу, дбають про розвиток культури і власного міста. Бажаю вам щастя та процвітання! Щоб Вінниця і далі розквітала, наповнювалася любов'ю та радістю!

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Другий день ContemporaryMusicDaysIn Vinnytsia-2018 відкрив найбільш неординарний проект фестивалю - «Хвилина реклами», у якому глядачів чекала концептуальна музика.

І хоч інтелектуальне мистецтво завжди вимагає знань, легким для сприйняття його зробив тонкий гумор, яким кожну композицію збагатили відомі вітчизняні академічні композитори. Спеціально на замовлення легендарного ансамблю нової музики «Рикошет» вони написали креативні рекламні музичні ролики до продукції відомих вітчизняних і закордонних фірм, однак, в авангардному, академічному розумінні.

Відтак, вперше вінничани почули, як звучить «ВitcoinBeat» і «Lambor-Джiнi», «Спам» і «Відбілювач звуку», «Беруші», «Rol-Ex», класична дитяча вимога «Мама – купи!», «Bacchettapersempre», «Карикатура», «DiamanteMomento», «...Тончайшихпальцевбелизна», «Хмарки», «Рай для справжніх сурикатів», «Джайзер», «На жаль» і «Кава паті».

Іскрометний гумор, здоровий сарказм, парадокси і абсурдизм, руйнування всіх стереотипів сучасної академічної музики, свобода і виклик - все переплелося у цьому феєричному проекті, автором якого виступив знаменитий композитор, світило авангардної музики України Сергій Пілютіков.  

Своєю харизмою глядачів скорила прекрасна диригент Вікторія Рацюк та музиканти: Дмитро Медоліз (флейта), Олексій Бойко (кларнет), Дмитро Любченко (саксофон), Михайло Білич (скрипка), Арсеній Полтавець (скрипка), Владислав  Примаков (віолончель), Олександр Павлов (альт) та Віталій Лиман (фортепіано).

А що особливо приємно – на сцені разом з зірками авангарду грали учні відділу театрального мистецтва Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька»!

Підтримати юних вінничан на концерт прийшли заступник міського голови Галина Якубович та директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

Юні актори: Софія Гавриш, Валерія та Вероніка Григорчук, Ілля Власюк, Ярослав Дуркалець та викладачі школи Андрій Репей і Інна Пелиховська – своєю грою миттю скорили глядачів, зірвавши бурхливі оплески.

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Грандіозним завершенням фестивалю ContemporaryMusicDaysIn Vinnytsia-2018 ставексклюзивний показ україномовної сценічної постановки всесвітньовідомої мімодрами «Історія солдата» одного з найвидатніших представників світової музичної культури ХХ століття Ігоря Стравінського.

Оскільки «Історія солдата» - це філософська байка, яка читається, грається і танцюється, вінничан чекав феєричний синтез музики, театру і сучасного балету.

Лаконічний, повний гумору, іронії, сарказму та меланхолії, твір у формі казки розповів глядачам про вічне: любов, вартість буття, вир спокус багатства та влади…

Примітно, що після Львова Вінниця стала другим містом України, де була представлена надзвичайна постановка Сергія Наєнко.

«Історію солдата» Стравінського на українську мову переклали Ганна та Михайло Янісів.

Балетні партії виконали танцюристи Олег Ласка, Ольга Фабіянська та Мирослав Мельник. Прекрасним інструментальним септетом Львівської філармонії у Вінниці диригував неперевершений Сергій Хоровець.

- Цей концерт був знаковим ще й тому, що глядачі відкрили для себе генія Стравінського з іншої сторони. Раніше нам підносили його винятково як російського й радянського композитора, але ми повинні знати й гордитися: його українське коріння з Волині! Для сучасного українського музичного співтовариства актуальними є дослідження духовних зв'язків Ігоря Стравінського з українською культурою, - відзначив ведучий фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. - Значну частину своїх творів Стравінський писав на українській землі і нескінченним джерелом натхнення вважав український фольклор. Райським куточком для своєї творчості Ігор Стравінський називав містечко Устилуг, розташоване у Володимиро-Волинському районі Волинської області. А працюючи над «Історією солдата», яку побачила Вінниця, композитор вперше прописав у партитурі кожний рух виконавців.

– Ми щиро вдячні всім глядачам, які відвідали наш фестиваль, а також партнерам, які допомогли його організувати. Особлива подяка Сергію Моргунову та Валерію Коровію за постійну й послідовну підтримку таких важливих мистецьких подій, які демонструють все найкраще, що є в Україні, ту музичну ідентифікацію нашої країни, перед якою схиляє голову Європа, - закриваючи фестиваль, подякувала директор ContemporaryMusicDaysIn Vinnytsia-2018 Ірина Френкель. - Саме такі фестивалі, які презентують якісний український музичний контент, виховують смак глядачів і спонукають до самоідентифікації нас, українців, як висококультурної нації зі своїм неповторним мистецтвом та історією.

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

Композитор Шоренков подарував Вінниці мелодію, а учні «Вишеньки» зіграли на одній сцені з зірками авангарду

 



Переглядів: 3537
Поширень: 0