4 квітня, у день 65-річчя американської співачки українського походження Квітки Цісик, на сцені Вінницького обласного музично-драматичного театру ім. Садовського відбулася прем’єра вистави «КVІТКА» про життя і творчий шлях легендарної вокалістки, яка, народившись в сім’ї українських емігрантів в Сполучених Штатах Америки, крізь усе своє життя пронесла любов до України та української пісенної культури.

Театральна постановка стала своєрідним продовженням реалізації україно-американського проекту «Незабутня Квітка», що має на меті не лише популяризацію творчості Квітки Цісик, а й, насамперед, придбання обладнання для виявлення та профілактики раку молочної залози серед жінок, адже саме ця хвороба передчасно обірвала життя співачки. Робота вінницьких артистів стала першим спектаклем у світі, присвяченим Квітці.

Вінниці з аншлагом відбулася театральна прем’єра «КVІТКА»

Вінниці з аншлагом відбулася театральна прем’єра «КVІТКА»

По завершенню вистави з грандіозною прем’єрою глядачів та акторів театру привітав голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. Він зачитав вітальну адресу від Президента України, а також, враховуючи благодійне спрямування проекту, передав головному лікарю Подільського регіонального онкологічного центру Володимиру Шамраю сертифікат на 100 тисяч гривень на придбання ще одного пересувного мамографа.

Вінниці з аншлагом відбулася театральна прем’єра «КVІТКА»

«Ми знали, що це буде неперевершено, але ті почуття, які були в кожного із нас в цій залі, дали ще раз нам відчути, наскільки важливо любити, вірити і прагнути досягати своїх мрій», - підкреслив Валерій Коровій.

Вінниці з аншлагом відбулася театральна прем’єра «КVІТКА»

Із визначною мистецькою подією привітав вінничан і засновник україно-американського благодійного фонду «Незабутня Квітка» Алекс Гутмахер. За його словами, чимало українських театрів прагнули поставити на власних сценах цю виставу, але його вибір був безапеляційним – лише Вінниця. «Це дійсно світова прем’єра, котру чекають мільйони прихильників творчості Квітки Цісик - у США, Канаді, Австралії, Бразилії, Італії – де лунає українська мова, де є українці», - зазначив Алекс Гутмахер. Відтак подякував вінницькій громаді за розуміння та підтримку проекту.

Вінниці з аншлагом відбулася театральна прем’єра «КVІТКА»

Головний же лікар Подільського регіонального онкологічного центру Володимир Шамрай, у свою чергу, зауважив, що, завдяки реалізації проекту «Незабутня Квітка», безпосередній підтримці голови облдержадміністрації Валерія Коровія та депутатів обласної Ради, у жовтні 2016 року заклад отримав перший пересувний мамограф. «З того часу він обстежив більше 4300 мешканців Вінниччини. На жаль, у 30 % випадків була виявлена та чи інша патологія, у 13 жінок виявлено рак, - повідомив Володимир Шамрай. – І сьогодні, завдяки цьому проекту, ми зробили чудовий старт для того, щоб Вінниччина придбала і другий, вкрай необхідний для нашого регіону, пересувний мамограф».

У продовження вечора перед глядачами виступила американська співачка українського походження Людмила Фесенко, власну композицію представив фундатор проекту «Незабутня Квітка» Алекс Гутмахер.

Завершилося ж театральне дійство спільним виконанням – і акторами, і глядачами, і Квіткою Цісик у записі - легендарної «Черемшини».



Переглядів: 2606
Поширень: 0