Днями у готельно-ресторанному комплексі «Аристократ» цілий вечір лунали ніжні й сильні переливи бандури, чудового інструменту, оригінального витвору українського народу. Чимало дізнались ті, хто зібрався послухати особливий концерт, про історію та особливості бандури, про Гната Хоткевича, який відродив інструмент і про різні школи гри на бандурі.

А головне - слухали. Струни-дзвіночки перебирали пальці учениць Марини Залізняк. Виступали Ганна Коваль, Ольга Пересунько, Ольга Савчук, Аліна Ковтун. Дівчата грали твори для академічної бандури різних часів і таким чином слухачі поринули у подорож по епохам.

У Вінниці відбувся концерт унікальної бандури 

Велику зупинку у ній зробили, звісно ж, на часах козаччини. І допоміг у цьому спеціально запрошений гість – заслужений артист України, артист-соліст Київської капели бандуристів, лауреат Міжнародного конкурсу гри на українських народних інструментів ім. Г. Хоткевича, виконавець-віртуоз на старосвітській бандурі Сергій Захарець.

 У Вінниці відбувся концерт унікальної бандуриУ Вінниці відбувся концерт унікальної бандури

У Вінниці відбувся концерт унікальної бандури

Але найочікуванішим був вихід відомої 9-річної вінницької бандуристки і співачки Софії Аль-Хадіді. Вона презентувала всім свій унікальний інструмент, виготовлену спеціально для неї дитячу бандуру харківського типу. А мама і вчителька маленької майстрині розповідали слухачам як вперше Софійка зацікавилась бандурою і стала на ній «чаклувати».

 У Вінниці відбувся концерт унікальної бандури

Софія – перша дитина в України (а може й у світі), яка опанувала гру на харківській бандурі у віці 9 років. А інструмент для неї виготовив майстер Віктор Рубай і чекала вона на нього близько двох років. І ось вже з грудня опановує. Унікальну бандуру розписав вінницький майстер декоративного розпису Сергій Бугай.

 У Вінниці відбувся концерт унікальної бандуриУ Вінниці відбувся концерт унікальної бандури

На задньому декові зображено Гната Хоткевича в образі Козака Мамая, над ним дуб, із ним кінь, а ще меч, лук і стріли. Всі предмети мають глибокий символізм в українській традиції. А на грифові бандури зображено калину, що символізує Україну і соняшник, що є уособленням прагнення до світла і добра. І так і ллється світла й лагідна пісня під неповторні чарівні трелі бандури світом, так і співає Україна.

У Вінниці відбувся концерт унікальної бандури



Переглядів: 2779
Поширень: 0