Протягом тижня – з 13 по 19 травня, Вінниччина шістнадцятий раз стає осередком масштабного свята класичної музики – Міжнародного музичного фестивалю ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк.

Фестиваль розпочався 13 травня у Браїлові, на батьківщині баронеси фон Мекк. Концертна програма заходу розпочалася з виступу Академічного камерного оркестру «Арката», солістів оркестру та артистів з Франції і Китаю.

Вчора, 14 травня, у приміщенні обласної філармонії відбулось урочисте відкриття фестивалю. Дійство розпочалося концертом Симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії, який був створений минулого року в рамках виконання одного з етапів Обласної програми культурного розвитку та духовного відродження.

Впродовж тижня у Вінниці триватиме XVI фестиваль ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк

Цьогоріч у проведенні Міжнародного музичного фестивалю ім. П.І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк взяли участь шість держав, натомість, урочисте відкриття заходу об’єднало прапори трьох країн, а саме: України, Аргентини та Швейцарії. На головному фестивальному майданчику за диригентським пультом був уже знайомий вінницькій публіці харизматичний «танцюючий» аргентинський диригент Раміро Аріста, а солістом виступив вінничанин за походженням – концертмейстер Лозаннського камерного оркестру Олександр Грицаєнко. Цьогоріч, вперше у Вінниці прозвучав концерт для скрипки з оркестром німецького композитора, пізнього романтика, сучасника П. І. Чайковського Германа Гьотца.

Під час заходу лунали відомі твори славетного композитора Петра Чайковського, такі як: «Російський танок» з балету «Лебедине озеро», «Роздум», вальс-скерцо, сюїта з балету «Лускунчик».

До урочистого відкриття долучилися голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, а також директор фестивалю, Заслужений працівник культури України Анатолій Левицький.

Впродовж тижня у Вінниці триватиме XVI фестиваль ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій зауважив: «Ми довго очікували на XVI Міжнародний музичний фестиваль ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк. Рік тому відбулося відкриття Симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії, і, варто зазначити, що відчуття від почутого та побаченого просто неперевершені. Для мене велика честь бути присутнім на цьому неймовірному заході».

Очільник області також вручив Почесні грамоти обласної державної адміністрації та обласної Ради колективу симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії ім.М.Д. Леонтовича та хоровому диригенту Василю Журбенку за значний внесок у популяризацію класичного національного мистецтва та участь у XVI Міжнародному музичному фестивалі ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк. Почесну грамоту отримав художній керівник Вінницького симфонічного оркестру, Заслужений діяч мистецтв України Курков Георгій Володимирович.

Впродовж тижня у Вінниці триватиме XVI фестиваль ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк

Також концертмейстру Лозаннського камерного оркестру Олександрові Грицаєнку було вручено нагрудний золотий знак фестивалю, натомість, відомий диригент Раміро Аріста отримав срібну нагороду від спонсора заходу – ювелірної фірми «Мальва». Від імені дирекції філармонії диплом отримав Вінницький симфонічний оркестр.

Довідково:

Протягом тижня – з 13 по 19 травня – на Поділля з’їдуться музиканти з багатьох куточків України та з-за кордону. Останніми роками фестиваль традиційно відбувається під гаслом «Мистецтво заради миру» та є благодійним. Як повідомляють організатори заходу, Вінницька обласна філармонія, частину коштів, виручених від реалізації квитків, буде перераховано у Фонд підтримки учасників АТО.



Переглядів: 1509
Поширень: 0