Доходи міста у наступному році згідно головного кошторисного документу становитимуть 1429,3 млн. грн. Цей обсяг на 17 відсотків вищий від показників минулого року. Співвідношення загального і спеціального фондів у проекті бюджету збереглося на рівні попередніх років. Частка загального фонду – 88 відсотків. Відповідно, на спеціальний фонд приходиться – 12 відсотків.

Доходи загального фонду бюджету зростають порівняно з поточним роком на 15,3 відсотка і їх обсяг складатиме 1255,5 млн. грн. При цьому майже половину буде отримано за рахунок надходження власних і закріплених доходів. Майже 57 відсотків надійде у вигляді трансфертів з державного та обласного бюджетів.

Основними бюджетоутворюючими податками залишаються податок на доходи фізичних осіб та плата за землю. Від податку на доходи фізичних осіб надійде 410,7 млн. грн. Обсяг надходжень порівняно з очікуваним в 2012 році зросте на 39,2 відсотка. Цьому сприятиме зростання середньої заробітної плати, яке заплановане на рівні 38,3 відсотка. «Важливим фактором є поступове виведення виробництва із тіньового сектору економіки та активізація процесу легалізації заробітної плати, - розповідає директор міського департаменту фінансів Наталія Луценко. - Саме це дозволить реалізувати плани щодо наповнення бюджету за рахунок цього податку». Плата за землю також є бюджетоутворюючим податком, з нього заплановано отримати 117,0 млн. грн. Зростання надходжень буде на рівні 8 відсотків до показників бюджету 2012 року та на рівні 50 відсотків до очікуваних надходжень в поточному році. Це має відбутися за рахунок мобілізації наявних резервів, залучення до сплати земельного податку чи орендної плати тих суб’єктів підприємницької діяльності, які ще не оформили офіційне використання земельних ділянок і не вносять до бюджету належних платежів.

Спеціальний фонд бюджету за доходами зростає в 2013 році на 36,5 відсотка і його обсяг складає 173,7 млн. грн.

Враховуючи обсяг сформованих доходів, видатки бюджету на 2013 рік затверджено в сумі 1431,7 млн. грн. Основна частина видатків (79 відсотків) загального фонду направляється на утримання 3-х основних галузей: «Освіта», «Соціальний захист та соціальне забезпечення», «Охорона здоров’я». На утримання установ освіти в загальному фонді бюджету передбачено 351,4 млн. грн., утримання закладів охорони здоров’я – 233,7 млн. грн.. В бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, проведення розрахунків за енергоносії і комунальні послуги, спожиті бюджетними установами та по інших захищених статтях.

«Незважаючи, що показники бюджету мають позитивну динаміку, вони є напруженими, - каже Наталя Луценко. - І тому кожному головному розпоряднику необхідно працювати над тим, щоб в умовах наявних фінансових ресурсів бюджету забезпечити повноцінне функціонування галузі. Разом з тим, виконавчим органам міської ради спільно з об’єднаною державною податковою інспекцією необхідно забезпечити виконання досить напружених планів по доходах».

Соціальну спрямованість бюджету збережено, адже у складі видатків загального фонду бюджету, видатки на фінансування соціально-культурної сфери та заходів, пов’язаних із соціальним захистом населення, склали 1053,6 млн. грн. Видатки на «Соціальний захист та соціальне забезпечення» зростають в 2013 році на 31,4 відсотки. Основна складова їх - це видатки на фінансування державних програм соціального захисту, а саме на надання пільг, субсидій та допомог населенню за рахунок субвенцій з державного бюджету.

Частка захищених статей у складі видатків загального фонду бюджету залишається досить високою. Порівняно з минулим роком вона зросла на 4 відсотки і склала 91 відсоток. Це свідчить про зменшення фінансового ресурсу бюджету, який направляється на інші (не захищені) видатки.

За рахунок загального та спеціального фондів на утримання та ремонт об’єктів житлово-комунального господарства передбачено 107,8 млн. грн., що в 1,5 рази більше проти минулого року. Крім того, в спеціальному фонді міського бюджету є видатки на утримання і ремонт доріг, які фінансуються за рахунок двох основних джерел: збору за першу реєстрацію транспортного засобу, який надходить до міського бюджету, та субвенції з державного бюджету на вказану ціль.

«Показники бюджету на наступний рік є дійсно непростими, - каже перший заступник міського голови Володимир Кістіон. - Тому кожному департаменту міської ради і кожній посадовій особі потрібно напружено попрацювати, щоб ті плани та завдання, які затверджені бюджетом, були реалізовані і це буде запорукою того, що завдання соціально-економічного розвитку будуть також виконані».



Переглядів: 5224
Поширень: 0