Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» мінімальна заробітна плата з 1 січня становить 1147 гривень. Також цього року заплановано ще одне підвищення «мінімалки» - до 1218 гривень з 1 грудня 2013 року.

Варто зазначити, що за останні три роки постійно відбувається поетапне підвищення соціальних стандартів, зростають зарплати та пенсії. Так, станом на грудень 2009 року мінімальна заробітна плата становила 744 грн., тобто за три останні роки «мінімалка» зросла більш як на 400 грн.

З 1 січня 2013 року в Україні підвищиться і розмір усіх видів пенсій. Таке збільшення передбачено Законом України "Про Державний бюджет України на 2013 рік". З початку року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, складатиме 894 грн. (Для прикладу, у грудні 2009 року мінімальна пенсія становила 573 грн.). Це, в свою чергу, впливає на перегляд розмірів низки соціальних виплат.

У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму органами Пенсійного фонду проведено перерахунки складових пенсійних виплат, які визначаються від розміру прожиткового мінімуму. Це - мінімальний розмір пенсії, доплата за понаднормовий стаж, мінімальна пенсійна виплата, підвищення ветеранам війни, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інші доплати і надбавки.



Переглядів: 3794
Поширень: 0