У цьому році українці довірили банківській системі країни власних коштів більше, ніж у минулому. За 8 місяців поточного року загальний обсяг депозитів в банках зріс на 10,8%, або на 61 мільярд гривень. Це майже вдвічі більше, ніж у аналогічному періоді минулого року, коли депозити банків зросли на 6,7%.

Варто відзначити гарну тенденцію для розвитку національної економіки та стабільності грошової одиниці країни – зростання загального обсягу депозитів переважно відбувається у гривні. За 8 місяці цього року депозити в гривні зросли на 62,2 мільярди гривень, або 19,5%. Тоді як депозити в іноземній валюті знизилися на 0,5%, або на 1,2 мільярди гривень. “Підвищення статусу гривні в якості засобу заощадження та дедоларизації економічних відносин в країні залишатимуться важливим пріоритетом в роботі Національного банку. Ті заходи, які вже вжиті в цьому напрямку, будуть діяти і в більш тривалій перспективі. Водночас привабливості депозитів у гривні сприятимуть багато чинників, оскільки відсоткові ставки за депозитами в гривні вищі, ніж за депозитами в іноземній валюті”, – відзначив начальник управління стратегії грошово-кредитної політики Національного банку України Володимир Лепушинський.

Довіру до гривні формує відповідна грошово-кредитна політика Національного банку України, яка спрямована на забезпечення стабільності національної валюти. Серед кроків останнього місяця можна згадати стимулювання банків до залучення коштів переважно в національній валюті, в тому числі вимога до банків підвищити обсяг резервування коштів за депозитами в іноземній валюті.

Отже, об’єми вкладень в банки, а отже і їх ресурсна база, зростає. А це, до речі, впливає на зниження вартості позичкових коштів, тобто зниження кредитних ставок по всій банківській системі. Є статистичне підтвердження: середньозважена відсоткова ставка за кредитами банків у національній валюті знизилась за 8 місяців поточного року з 17,6% до 15% річних. У Національному банку України кажуть, що і надалі будуть працювати над зниженням вартості ресурсів.

“Зростання депозитів в поточному році відбувається переважно за рахунок вкладів фізичних осіб, тобто можна говорити, що населення виступає партнером Національного банку в питаннях розвитку грошово-кредитного ринку та національної економіки. Це дуже приємний факт для нас”, – сказав начальник управління стратегії грошово-кредитної політики Національного банку України Володимир Лепушинський.

Відсоткові ставки за депозитами залишаються привабливими для заощадження. При цьому ставки за депозитами в гривні вищі, ніж за депозитами в іноземній валюті. Якщо середньозважена відсоткова ставка за депозитами в національній валюті складала у серпні місяці 9,8%, то за депозитами в іноземній валюті – всього 5,8%.

Отже, як свідчить статистика та тенденції, час вкладати гроші у стабільну гривню, довіра до якої укріплюється щомісяця.



Переглядів: 3121
Поширень: 0