Впровадження в Україні з 2015 року електронного обліку ПДВ обумовлено цілою низкою недоліків нині діючого законодавства, які надають можливість недобросовісним платникам уникати сплати податкових зобов’язань та безпідставно отримувати відшкодування ПДВ з бюджету через фірми – «податкові ями». Позитивним наслідком запровадження електронного адміністрування стане зменшення фіскального тиску на бізнес, адже кількість перевірок по усьому ланцюгу постачань до виробника або імпортера, які наразі проводяться контролюючими органами з метою підтвердження правомірності задекларованих до відшкодування сум податку з бюджету суттєво знизиться. Отож, новорічні нововведення стануть дієвим рішенням для ліквідації схем махінацій з ПДВ та контролю нарахування, сплати і відшкодування податку.

Деталізувати процес електронного адміністрування має Кабінет Міністрів України у своїй окремій постанові, а основні його положення полягають у наступному:

  • з 1 січня 2015 року звітність із ПДВ має подаватися всіма платниками виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.
  • усі податкові накладні складатимуться виключно в електронному вигляді та реєструватимуться в Єдиному реєстрі незалежно від розміру ПДВ. Наявність такого суцільного електронного податкового документообігу забезпечить прозорість формування  податкових зобов’язань та податкового кредиту усіх суб’єктів господарювання - платників ПДВ під час здійснення ними господарських операцій з постачання (придбання) товарів чи послуг.
  • облік сум ПДВ, сплачених платником під час імпорту товарів на митну територію України;
  • З Нового року усім платникам ПДВ на підставі інформації органів Державної фіскальної служби України буде відкрито цільові банківські рахунки зі спеціальним режимом, на який кошти в сумі ПДВ будуть зараховуватися лише з власного поточного рахунку та перераховування з якого буде виключно до Державного бюджету в сумі податкових зобов\'язань з податку на додану вартість, що підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду або на спецрахунок с/г виробника, який перебуває на спец режимі. Слід зазначити, що перерахування податку до бюджету буде проводитися банком, в якому відкрито ПДВ-рахунок на підставі реєстру Державної фіскальної служби України, в якому буде зазначено суму податку, що підлягає перерахуванню до бюджету.
  • впроваджується нове поняття «Сума податку, на яку платник має право видати податкові накладні» та законодавчо встановлено формулу розрахунку такої суми. Розрахунок суми ПДВ, на яку платник має право видати податкові накладні буде проводитися безпосередньо електронною системою, автоматично, під час кожної реєстрації податкових накладних в ЄРПН, використовуючи дані щодо наявності загальних сум ПДВ за отриманими та виданими податковими накладними, які вже були зареєстровані в Єдиному реєстрі у поточному звітному періоді, загальних сум податку, які були сплачені під час митного оформлення та загальної суми податку, яка заявлена платником до бюджетного відшкодування. Також система буде аналізувати та включати до алгоритму обрахунку загальну суму перевищення податкових зобов\'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних. Отже, якщо платник повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі податкову накладну, а сума ПДВ у такій накладній більша, ніж сума податку, на яку платник має право її видати згідно проведеного системою розрахунку, такий платник зобов’язаний із власного поточного рахунку перерахувати на ПДВ-рахунок суму податку,  якої не вистачає.



Переглядів: 10917
Поширень: 0