Найбільше серед спрощенців Вінниччини платників-фізичних осіб – понад 35, 5 тисяч. Минулого року вони перерахували до бюджету майже 193 мільйони гривень, що майже на 30 мільйонів краще очікуваних показників. Решту суми заплатили юридичні особи.

ГУ ДФС у Вінницькій областізвертає увагу платників на те, що спрощену систему оподаткування законодавці дещо реформували. Зокрема, зменшилась кількість груп платників єдиного податку з 6 до 4:

1 група: підприємці, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках або здійснюють господарську діяльність по наданню побутових послуг населенню. Не можуть мати найманих працівників. Обсяг доходу – до 300 тисяч гривень на рік (раніше – 150 тисяч гривень на рік). Ставка – до 10% мінімальної заробітної плати (з січня 2015 року мінімальна ЗП складає 1 тисяча 218 гривень).

2 група: підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових платникам єдиного податку або населенню, виготовляють або продають товари, займаються діяльністю у сфері ресторанного господарства. Кількість найманих працівників – до 10 осіб.

Обсяг доходу – до 1,5 мільйона гривень (раніше – до 1 мільйона гривень).

Ставка – до 20% мінімальної заробітної плати (з січня 2015 року мінімальна ЗП складає 1 тисяча 218 гривень).

3 група: фізичні особи-підприємці та юридичні особи. Кількість найманих працівників – не обмежена. Обсяг доходу – до 20 мільйонів гривень. Ставка – 2% доходу (раніше – 3 або 5%) – за умови окремої сплати ПДВ; 4% доходу (раніше – 5 або 7%) – за умови включення ПДВ до складу єдиного податку.

4 група: сільгоспвиробники, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній рік дорівнює або перевищує 75%. Кількість найманих працівників – не обмежена. Обіг коштів – не обмежений. Ставки диференційовані.

Максимальні ставки допустимі податковим кодексом для 1 та 2 груп не змінилися, але встановлюються їх місцевими радами. Для 3 групи ставку зменшено до 2% (зі сплатою ПДВ) або 4% (без сплати ПДВ).

Начальник ГУ ДФС у Вінницькій області Мирослав Продан наголошує, що ті платники, які до 1 січня 2015 року, перебували на 3-6 групах, з 1 січня 2015 року вважатимуться платниками єдиного податку 3-ї групи автоматично. 



Переглядів: 3535
Поширень: 0