Бюджет Вінниці на 2015 рік було затверджено згідно зі змінами законодавства, які передбачають децентралізацію повноважень та зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування. У результаті змін за перший квартал цього року до бюджету міста надійшов додатковий фінансовий ресурс у сумі 88,8 млн. грн., що на 40,5 % більше порівняно з минулим роком. Про це йшлося сьогодні під час засідання виконавчого комітету Вінницької міської ради.

Перший квартал 2015 року – це перший звітний період, який дає можливість оцінити на практиці застосування нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів. Тож, в цілому доходи бюджету за І квартал цього року склали 443,9 млн.грн, що на 10,3 мільйони (2,3 %) менше ніж у попередньому. Але така цифра пов’язана з тим, що у минулому році у цей період були значні надходження на реалізацію проекту «Оновлення рухомого складу тролейбусного і автобусного парків».

«Разом з тим, якщо говорити про додатковий фінансовий ресурс, який отримано до бюджету в результаті запровадження змін, то це 88,8 млн.грн., що на 40,5 відсотків більше у порівняні з минулим роком. Такий результат визначено шляхом порівняння доходів бюджету за І квартал 2014 та 2015 років без врахування власних надходжень бюджетних установ, які включають кредити, отримані департаментом енергетики, транспорту на зв’язку в 2014 році від «Укргазбанку» на реалізацію проекту «Оновлення рухомого складу тролейбусного і автобусного парків», без соціальних субвенцій з державного та обласного бюджетів, зростання обсягів яких не впливає на фінансові можливості місцевих бюджетів», – каже директор департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко.

За перший квартал цього року власні і закріплені доходи зросли на 66 млн.грн. або 51 %. Це відбулося в тому числі за рахунок збільшення відрахувань до міського бюджету податку на доходи фізичних осіб з 50 до 60 %, надходжень від акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, який запроваджено з 01 січня, плати за надання адміністративних послуг, яка з 1 січня 2015 року зараховується до міського бюджету. А також – зарахування з 1 січня цього року до міського бюджету державного мита, пов’язаного з видачею та оформленням закордонних паспортів тощо.

Видатки бюджету за звітний період склали 408,9 млн.грн., в тому числі по загальному фонду 351,1 млн.грн., що на 41,1 млн.грн. більше, ніж у минулому році. Завдяки цьому забезпечено стабільну роботу галузей бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та транспорту. Характерною рисою видатків залишається їхня соціальна спрямованість, це підтверджується досить високим відсотком видатків, які направляються на соціальний захист населення, соціальне забезпечення, утримання закладів соціально-культурної сфери.

«У цьому році структура бюджету зовсім інша ніж була раніше, ці зміни визначені у рамках децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування. І вже сьогодні ми бачимо позитивну динаміку. Але я хочу наголосити на тому, що потрібно проводити більш активнішу роботу щодо адміністрування акцизного збору, особливо у частині продажу алкогольних і тютюнових виробів. Також потрібно приділити більшу увагу питанню податку на комерційне майно, проводити роботу з підприємцями та власниками комерційної нерухомості щодо виконання всіх положень закону», – каже в.о. міського голови Сергій Моргунов.



Переглядів: 3466
Поширень: 0