З 1 липня 2015 року в Україні запрацює на постійній основі – система електронного адміністрування ПДВ. Її запровадження дозволить унеможливити формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету, скоротити обсяг тіньової економіки та витрати держави на адміністрування ПДВ. Крім того, система електронного адміністрування ПДВ підвищить прогнозованість процесу мобілізації податку до державного бюджету,   знизить тиск на бізнес, зменшить вплив людського фактору та сприятиме зменшенню рівня корупції. Також зменшується кількість обтяжливих для бізнесу звірок та перевірок, скорочується число критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість. При цьому, основні правила обчислення ПДВ, до яких звикли платники, збережені.

Начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДФС у Вінницькій області Світлана Білилівська зазначає, що відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, чинною на час подання уточнюючого розрахунку. Проте, аби зекономити час платників на подання уточнюючих розрахунків, у фіскальній службі Вінниччини йдуть на активний діалог: постійно працюють гарячі лінії, проводяться особисті прийоми, на офіційному сайті ДФС можливо знайти інформаційні повідомлення з цієї тематики.

Загалом, протягом квітня 2015 року 405 платниками області (юридичними особами) подано 812 уточнюючих розрахунків податкових зобов\'язань з податку на додану вартість у зв\'язку з виправленням самостійно виявлених помилок допущених у попередніх періодах.

Відповідно поданих уточнюючих розрахунків задекларовано збільшення суми податку визначеної до сплати на 11,8 млн. грн. та як наслідок, збільшено податкові зобов’язання в сумі 1,1 млн. грн. та зменшено податковий кредит на 7,5 млн. грн.

Платниками, які самостійно виявили факт заниження податкового зобов\'язання минулих податкових періодів, нараховані штрафні санкції у розмірі 0,4 млн. грн.



Переглядів: 2903
Поширень: 0