Щоб зменшити фінансове навантаження на підприємців та стимулювати їх вчасно сплачувати орендну плату за користування комунальним майном і зменшити заборгованість по платежах, міською радою у 2015 році для них було впроваджено на півроку пільговий режим. За шість місяців цією пільгою скористалися по 127 договорах. Водночас такий крок назустріч з боку місцевої влади не стимулював погасити заборгованість злісних неплатників.

В червні минулого року Вінницькою міською радою було запроваджено пільговий режим нарахування плати за оренду комунального майна терміном на шість місяців. Він надав можливість орендарям на півроку отримати місцеву пільгу у розмірі 20 % від встановлено обсягу плати за оренду. Під час засідання Ради підприємців, яке відбулося 20 січня, директор департаменту комунальних ресурсів міської ради Ігор Шутак озвучив результати впровадження тимчасової пільги за період з 1 липня до 31 грудня 2015 року.

На сьогодні загальна кількість об'єктів оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади Вінниці складає 443. До застосування тимчасового пільгового режиму підлягало 189 договорів оренди. Скористалися можливістю застосування тимчасової пільги – 127, що складає 67,2% від кількості договорів оренди, що могли скористатись цією пільгою. «В результаті відбулося зменшення заборгованості по сплаті орендної плати майже на 100 тис. грн., що складає 11,6% в порівняні з початком застосуванні пільгового режиму. Зниження рівня заборгованості відбулося внаслідок її погашення по договорах, по яких на момент запровадження пільгового режиму рахувалась заборгованість на рівні 1-2 місяців. Пільга не стимулювала постійних боржників. Тому загалом внаслідок застосовування тимчасового пільгового режиму нарахування плати за оренду надходження до міського бюджету, на жаль, зменшилися майже на 500 тис. грн.», - констатував Ігор Шутак.

Також він повідомив, що держбюджетом на 2016 рік визначено, що у цьому році припинено дію норми статті 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" в частині індексації орендної плати. Раніше ж розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначався саме шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції попереднього місяця. Тобто на сьогодні подовження пільгового режиму є недоцільним, а загальна сума недоотримання у міський бюджет може буде значною.

Під час засідання співголова Ради підприємців Леонід Марцинковський висловив пропозицію все ж таки подовжити пільгу для добросовісних та відповідальних підприємців, які скористалися пільгою у минулому році, адже припинення пільгового режиму може знову стимулювати до утворення заборгованості. Тому учасниками засідання було прийнято рішення – проаналізувати ситуацію зі сплатою оренди за комунальне майно за перший квартал поточного року, і тоді вже обговорити необхідність поновлення пільгового режиму.



Переглядів: 2978
Поширень: 0